Bijeenkomst over de wolf zit bomvol vragen en zorgen

Wolvenbijeenkomst
Mensen uit het publiek kunnen vragen stellen © RTV Drenthe
Gemor, af en toe een tirade en wijzende vingers. Veel emoties vanavond in het gemeentehuis in Westerveld tijdens de bijeenkomst over de wolf.
"Een avond voor informatie, niet een avond voor toezeggingen." Met die aankondiging werd de bijeenkomst over de wolf in het gemeentehuis in Diever vanavond afgetrapt. Het blijkt vooral een avond met veel zorgen, vragen en inderdaad weinig oplossingen.
In het gemeentehuis zitten gedeputeerde Henk Jumelet en burgemeester van Westerveld, Rikus Jager. In de zaal ruim 150 mensen die vragen afvuren op de twee. Ook Désiré Karelse van BIJ12 en Harry Oosterman van de Drentse wolvencommissie beantwoorden vragen op de avond die op verzoek van de gemeente Westerveld werd gehouden.

Vragen

Meteen al bij de eerste vraag die gesteld wordt in de volle zaal in Diever, zijn de emoties duidelijk. Een vragensteller wil vijf minuten spreektijd, krijgt die niet, en loopt naar voren. Na de toezegging van burgemeester Rikus Jager dat ze later 1-op-1 in gesprek gaan, vertrekt hij terug naar zijn stoel. Hij krijgt applaus.
De meest geroepen woorden vanavond zijn waarschijnlijk 'en paarden'. Zodra Jumelet of een van de andere sprekers over schapen en koeien begint, als prooidieren, mengen paardenhouders zich. Ze voelen zich ongehoord, blijkt uit meerdere verhalen. "Ik heb pony's, hoe hou ik die veilig?"
Naast vragen over pony's, zijn er tal van vragen over de noodzaak van de wolf in Drenthe. Veel mensen geven aan te vrezen voor hun eigen veiligheid, die van hun kind of die van hun hond. 'Waarom moet die wolf komen? Gaat het niet ten koste van andere zaken als veilig toerisme en de reeënpopulatie in Zuidwest-Drenthe? En wanneer is de wolf zo problematisch dat die afgeschoten mag worden?', zijn enkele van de vele vragen die gesteld worden.

Geen antwoorden

"Ik denk dat niet op elke vraag een antwoord kan komen", zegt Jumelet, die het gros van de vragen beantwoordt. "Het is de intentie om zoveel mogelijk vragen te beantwoorden. Dat we hier zijn, laat zien dat het ons allen bezighoudt."
Een rustige vraag-en-antwoordsessie is het allerminst. Het merendeel van het gekomen publiek ziet de wolf graag vertrekken uit Zuidwest-Drenthe en applaudisseert als een vraagsteller, vaak indirect, op afschot aandringt.
Geluiden van pro-wolf'ers zijn er niet. Via WhatsApp kunnen mensen ook vragen doorgeven. Een suggestie om meer prooidieren als everzwijnen in Drenthe toe te laten, wordt met hoongelach ontvangen. Jumelet geeft daarna overigens aan dat dat geen oplossing is voor het probleem. "We zien nu zoveel schades, die zullen daarmee niet allemaal voorkomen worden." Hij meldt nogmaals dat de provincie inzet op een nulstand van groot wild, dus geen zwijnen.

BIJ12

Ook kritische vragen over de werkwijze van BIJ12, dat schades voor de provincie afhandelt, wordt met applaus ontvangen. Die organisatie heeft het de laatste maanden druk in Drenthe, met de vele aanvallen op schapen en af en toe ander vee.
Karelse van Bij12 laat weten dat niet altijd alles goed gaat met de afhandeling, maar dat er druk gewerkt wordt om het systeem te verbeteren en schades sneller af te handelen. Daarnaast zegt hij dat de organisatie alle gemelde schades online publiceert. Volgens een vraagsteller missen er gegevens van terreinbeherende organisaties.
Jumelet belooft nadrukkelijker in beeld te krijgen wat de schade aan kuddes is bij terreinbeherende organisaties als Staatsbosbeheer en Natuurmonumenten. Jumelet krijgt applaus, een van de weinige keren.
Rikus Jager en Henk Jumelet, bijeenkomst wolf, Diever
Rikus Jager en Henk Jumelet beantwoorden vragen © RTV Drenthe

Spagaat

De bestuurders op het podium zitten duidelijk in een spagaat. Het lange proces van wetgeving en duidelijkheid krijgen in Den Haag en Brussel en daar tegenover een zaal vol zorgen, waar de meeste mensen per direct actie eisen. Veelal is het antwoord 'we begrijpen uw zorgen', 'we gaan in gesprek', 'we hebben in Den Haag aangedrongen op duidelijkheid'. "Meer dan dat kan ik u nu niet toezeggen, we zijn met handen en voeten gebonden aan de wetgeving die er nu ligt", zegt Jager.
Volgens paardenhouder Rena Bosma uit Spier moeten de bestuurders in Drenthe niet angstig naar Den Haag en Brussel kijken. Bosma, tevens advocaat, stelt voor een proefproces te starten, om duidelijkheid te krijgen welke wet het zwaarst weegt: die voor veiligheid in een gebied waar paarden worden gehouden waarvoor wettelijk goed gezorgd (en beschermd) moet worden of die voor het beschermen van de wolf. Jumelet voelt er wel wat voor, en wil graag met de advocate doorpraten op een later moment.

Kopjes koffie

En zo moet er met tal van anderen ook doorgepraat worden en gaan Jager en Jumelet nog heel wat kopjes koffie drinken met bezorgde veehouders. Omdat niet iedereen een vraag kon stellen op de twee uur durende bijeenkomst, wat ook voor gemor zorgde, worden er op klaargelegde formulieren vragen ingeleverd. Ook komen er nog bijeenkomsten, zonder de provincie aan tafel, van de wolvencommissie Drenthe voor schapenhouders, hobbyhouders en beweidingsbedrijven.
Dierenprotest voor de wolvenbijeenkomst

Stil protest

Meerdere veehouders verzamelden zich vanavond met hun dieren voor het gemeentehuis in Diever. Voor aanvang van de bijeenkomst over de wolf, willen zij slachtoffers van de wolf onder de aandacht brengen.
"Dit zijn Nico en Noortje, zij hebben vorig jaar winter bezoek gehad van de wolf", zegt Jennifer Sieraad uit Diever. Nico en Noortje zijn twee pony's, een groter paard wist de wolf te verjagen. "Maar die liep daarbij wel bijtwonden op in de nek."
Met Nico en Noortje wil Sieraad laten zien dat de wolf niet alleen schapen aanvalt. "En ook dat het midden in het dorp gebeurt. Maar echt in het dorp, tegenover de kapper en de Primera. Dat wil ik aan de buitenwereld laten zien." Zelf is Sieraad niet bij de bijeenkomst binnen vanavond, verwachtingen heeft ze ook eigenlijk niet.
Inmiddels gaat het weer goed met de pony's en ook met het gebeten paard. "Ze hadden in het begin wel veel stress."

Stress

In tegenstelling tot Nico en Noortje hebben veel anderen wel dagelijks wolfstress. Bij het gemeentehuis hebben zich buiten tientallen mensen verzameld, tal van verhalen over wolvenaanvallen komen voorbij. Sommige hebben een spandoek meegebracht. "Wolf, lustmoordenaar", staat op een van de spandoeken.
protest wolvenbijeenkomst
Er was een stil protest met schapen en pony's © RTV Drenthe
Een voorbeeld van een schapenhouder die stress heeft door de aanwezigheid van de wolf is Margreet Bijker uit Uffelte. Samen met haar man heeft ze 350 schapen, ze heeft er 84 meegenomen naar Diever. "Ik wil laten zien dat er nog acht bij hadden gehoord. Die zijn aangevallen door de wolf. Een is opgevreten, zes liepen er rond met een doorgebeten luchtpijp, een had een gebroken rug." Op foto's aan het hek zijn de dieren te zien.
Zelf is ze vanavond niet bij de bijeenkomst. "Die was vol, mijn zoon is wel ingeloot en mijn man kan vanuit huis vragen stellen", doelt ze op de livestream. Wat hoopt ze te bereiken met haar protest. "Mijn verhaal vertellen aan wie dat maar wil. Er moet meer aandacht voor komen. Uiteindelijk moet de wolf weg uit Nederland. Het is een prachtig dier, ik heb hem zaterdag nog gezien, maar het past hier niet."
Zoon Albert Bijker zit vanavond wel binnen. "Ik denk dat er niks gaat veranderen", tempert hij meteen de verwachtingen voor de bijeenkomst. Wat hij vooral hoopt te krijgen vanavond is duidelijkheid over vergoedingsregelingen. En ook hij wil dat de wolf verdwijnt uit Nederland. "Maar dat kan nu niet vanwege de landelijke regels. Daarom hoop ik dat we van onderaf duidelijk kunnen maken hier, dat er wat moet veranderen."
protest wolvenbijeenkomst
Voor aanvang stonden er zo'n tien demonstranten © RTV Drenthe

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.