Eikenprocessierups verwerkt in vaten en big bags

Het afval van verwijderde eikenprocessierupsen wordt de komende tijd in plastic vaten en zogeheten big bags verwerkt. Dat zijn stevige zakken van geweven kunststof waar normaal gesproken zand en grind in wordt opgeslagen.
Afvalverwerkers, groenbeheerders en kennisexperts geven in een nieuw protocol aan dat dit de veiligste manieren zijn om de rupsen te verwerken. Op veel plaatsen in Drenthe zorgt het diertje voor jeuk, ademhalingsproblemen en brandende ogen.

Strenge voorwaarden
Aan het gebruik van de vaten en big bags zijn strenge voorwaarden verbonden, om te voorkomen dat de afvalverbrander alsnog in aanraking komt met de haren van de rups. Zo moet het deksel van een vat worden vastgeplakt met ducttape. Ook mag een big bag maar voor de helft worden gevuld, om ervoor te zorgen dat de zak goed wordt afgesloten.

Ministerie
Het ministerie van Landbouw had de organisaties gevraagd met een advies te komen over hoe de rupsen verwerkt kunnen worden. Afvalbedrijven weigerden eerder de rupsen te verbranden, omdat bij het verwerkingsproces zakken konden openscheuren.
Meer over dit onderwerp:
Eikenprocessierups
Deel dit artikel: