Asser voetbalclubs dreigen ten onder te gaan aan hoge energieprijzen

ANP-13671446
Is er nog toekomst voor de voetbalclubs in Assen? © ANP / Kees van de Veen
Het zijn spannende en onzekere tijden voor voetbalclubs in Assen. Met de stijgende energieprijzen kunnen de gezonde clubs nog enkele maanden het hoofd boven water houden, maar de clubs die het financieel al moeilijker hebben moeten over een paar weken misschien zelfs de deuren sluiten. De voetbalverenigingen doen in een brandbrief aan de gemeente Assen een noodoproep.
Dat heeft alles te maken met de stijgende energieprijzen. De voetbalclubs in de gemeente Assen die een variabel energiecontract hebben, betalen nu gemiddeld zo'n 375 procent meer dan voorheen. De gemiddelde gasrekening stijgt van 20.000 euro per jaar, naar zo'n 75.000 euro. De clubs die nu nog een vast contract hebben, krijgen vanaf 1 januari volgend jaar te maken met de hoge prijzen, wanneer hun contract wordt omgezet.
Voorzitter Peter de Jong van Achilles 1894 noemt de situatie 'behoorlijk ernstig'. Hij pleit voor ingrijpen van de gemeente. "Zij zal acute financiële hulp moeten bieden", zegt hij. "Bijvoorbeeld door een subsidie beschikbaar te stellen voor verduurzaming."
In de brandbrief schrijven de clubs dat ze een paar maatregelen zouden kunnen nemen om financieel wat lucht te krijgen. "Zo kunnen we de verwarming uitdoen en sporters niet meer laten douchen na wedstrijden en trainingen", valt te lezen. Een andere optie is er dat er 's avonds geen trainingen en wedstrijden meer zijn, zodat de veldverlichting niet meer aan hoeft. "Voorts kunnen wij de contributies aanzienlijk verhogen met een energietoeslag."
Voorzitter Achilles 1894 en LTC
Voorzitters Peter de Jong van Achilles 1894 (l) en Roelof van den Berg van LTC © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Maar zulke maatregelen willen de verenigingen niet nemen. "U zult begrijpen dat wij voetbal graag toegankelijk willen houden voor iedereen", aldus de clubs. "Daarom doen wij dan ook een dringende oproep aan de gemeente Assen om ondersteunende maatregelen te nemen om de Asser voetbalverenigingen op zeer korte termijn te helpen overleven."

Wat willen de clubs precies van de gemeente?

De zes verenigingen vragen vier dingen van de gemeente:
- Ze willen op korte termijn een financiële compensatie om de kostenstijging op te vangen
- De clubs willen dat Assen met subsidieregelingen komt om sportaccommodaties verder te verduurzamen, zodat er in de toekomst minder energie wordt verbruikt
- Assen moet garant staan voor verenigingen die nu al verduurzamen of moet dat financieren
- Ook willen de clubs een terughoudend beleid als het gaat om indexering van de huurprijzen voor volgend jaar
Achilles 1894, ACV, FC Assen, LTC, Asser Boys en VV Leo geven aan dat ze zelf ook "hun steentje willen bijdragen in deze grote crisis, maar dat lukt alleen wanneer wij de bedrijfsvoering op een gezonde manier kunnen continueren."
De gemeente Assen komt later met een reactie.
De voetbalclubs in de gemeente
De gemeente Assen telt zes voetbalclubs. Het gaat in de stad om Achilles 1894, ACV, FC Assen, LTC en Asser Boys. Net daarbuiten - in Loon - voetbalt VV Leo.
Asser voetbalclubs zien problemen komen

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl