Op 5 oktober beleefden ze hun grote doorbraak. Daarom: Beatlesdag op Radio Drenthe

Beatlesdag
Heel de dag Beatlesdag op Radio Drenthe © RTV Drenthe
De muziek van The Beatles veroverde in de jaren zestig van de vorige eeuw de wereld en is sindsdien bij velen van ons tot in het DNA doorgedrongen. John, Paul, George en Ringo gaven een nooit meer vertoonde slinger aan de muziekwereld. Op 5 oktober 1962 beleefde de band de grote doorbraak met hun eerste single Love Me Do.
Natuurlijk staat Radio Drenthe hier, zestig jaar later, bij stil. Vandaag is het Beatlesdag op jouw zender.
(Verhaal gaat verder onder de video)
Binnen de muren van RTV Drenthe is diskjockey Rene Steenbergen toch wel de grootste Beatlefan. "Als je geïnteresseerd bent in muziek dan is het onmogelijk op een dag niet tegen deze grootse band aan te lopen", zegt de dj enthousiast. "Ik heb ze niet live kunnen zien, daarvoor ben ik te jong, maar Sir Paul McCartney heb ik toch drie keer zien spelen."

Rubber Soul

Steenbergen heeft zich vervolgens flink verdiept in de muziek en de levens van John Lennon, George Harrison, Paul McCartney en Ringo Starr. "Ze hebben maar tien jaar bestaan, maar het lijken er wel honderd als je ziet hoeveel muziek ze uit hebben gebracht", vertelt hij verder. "Als er weer eens wat nieuws verschijnt, opgepoetst materiaal, dan ga ik gelijk naar de muziekwinkel."
Van Beatlesprullaria als asbakken, poppen, kaartspellen en sleutelhangers moet hij niets hebben, maar als het om muziek van The Beatles gaat dan is die te vinden in zijn verzameling. "Ik ben natuurlijk opgegroeid in de tijd van de elpees en die van The Beatles hadden af en toe prachtige hoezen, dat alleen was al reden ze aan te schaffen. Mijn favoriete album is Rubber Soul uit 1965, het mooiste nummer van The Beatles kan ik je niet noemen, dat is iedere dag weer een andere."
(Verhaal gaat verder onder de foto)
The Cavern Club
Rene Steenbergen bij de Cavern Club in Liverpool © Rene Steenbergen
Zebrapad
Natuurlijk heeft Steenbergen ook de plekken bezocht die belangrijk waren in het leven van de band. "Heel Liverpool ademt The Beatles en ik ben natuurlijk in de Cavern Club aan Mathew Street geweest, daar trad de band begin jaren zestig heel vaak op." Hij bezocht ook Londen, waar onder meer de vermaarde Abbey Road-studio te vinden is. The Beatles namen daar in 1969 het naar deze studio vernoemde album op.
Het zebrapad voor de studio staat op de albumhoes en is uitgegroeid tot een grote bezienswaardigheid. "Ik vroeg mijn dochter over dat zebrapad te lopen voor een foto, ze vond dat eigenlijk maar een stom idee, maar voor mij deed ze het toch, ze zal het later vast waarderen. We hebben trouwens op ons eigen zebrapad voor het pand van RTV Drenthe de albumfoto nog eens overgedaan."
(Verhaal gaat verder onder de foto)
Onze Beatles
Abbey Road in Assen © Rene Steenbergen

Beatles, Beatles en nog eens Beatles

Radio Drenthe staat dus de hele dag in het teken van die ene band uit Liverpool. Dat betekent veel muziek van de heren en er zijn mooie prijzen te winnen met de spelletjes. "We hebben een prachtige cd met de grote Beatlehits weg te geven en een bijzondere tas, de mensen moeten echt mee gaan spelen", meent de dj. "Verder horen we natuurlijk graag de mooie verhalen van luisteraars die iets met de muziek van The Beatles hebben, maar wie heeft dat nu niet?"

Op Tjak

Ook onze reizende verslaggever begeeft zich in Beatleland. Zo gaat Op Tjak onder meer op bezoek bij Alie Lelieveld in Dalerveen. Zij was begin jaren zestig idolaat van de band uit Liverpool, spaarde met moeite zeven gulden en vijftig cent bijeen en zag het kwartet in 1964 live spelen in Blokker en meer concerten zou de band in Nederland nooit geven.

Muziek Voor Volwassenen

Na al het Beatlegeweld is het om zes uur nog niet voorbij, want ook Johan Derksen duikt in zijn programma Muziek Voor Volwassenen in het songbook van de band. Hij draait enkel nummer 1-hits van het wereldberoemde kwartet, maar uitgevoerd door andere artiesten.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl