Verwoestende brand raakt kippenboer Assen vol in het hart: 'Alles komt weer boven'

Kippenschuur Graswijk
De kippenschuur werd volledig verwoest © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
De verwoestende brand in een kippenschuur net buiten Assen hakt er enorm in bij de eigenaar van de pluimveehouderij. Voor de tweede keer in zes jaar tijd zag hij hoe tienduizenden dieren op zijn bedrijf omkwamen in een vlammenzee.
Auto's rijden af en aan op het erf van kippenboer Jarno Jansen uit buurtschap Graswijk, op de dag na de brand. Dat is wel vaker zo, want geregeld komen mensen uit de omgeving bij hem langs om dozen vol verse eieren op te halen. Nu staat de parkeerplaats bij de boerderij vol met politiewagens en busjes van de recherche.

'Geen houden aan'

Jansen zelf heeft het er druk mee. De recherche onderzoekt nog hoe de brand heeft kunnen ontstaan en stelt hem vraag na vraag. Ondertussen probeert de verzekeringsmaatschappij hem te bellen om een beeld te krijgen van de schade. Een politiedrone vliegt heen en weer en maakt foto's van de zwartgeblakerde resten van de kippenschuur.
Rond half vijf gisteravond ontdekte een kennis van de kippenboer dat er rook uit de kippenstal kwam. Jansen zelf was op dat moment niet thuis. "Hij belde me op en zei dat het helemaal mis was. Toen wist ik al dat er geen houden aan zou zijn: als zo'n stal eenmaal brandt dan houd je het niet tegen. Ik ben al lang blij dat ik zelf niet in de stal was."

Tienduizenden kippen dood

Niet veel later sloegen de vlammen metershoog uit het dak van de schuur. Het gezin van Jansen en medewerkers bleven ongedeerd, maar alle 28.500 kippen die binnen waren, kwamen om het leven.
Een tweede schuur met 15.000 kippen en het verzamelgebouw ernaast heeft de brandweer wonder boven wonder kunnen redden. Jansen: "Door hun goede optreden is erger bespaard gebleven. Maar het is verschrikkelijk om te zien wat er nu in de stal ligt. Die arme beestjes."
Het verhaal van de kippenboer gaat verder onder de video
Verwoestende brand raakt kippenboer vol in het hart

Oud zeer

Het zien van al die tienduizenden dode dieren deed de kippenboer veel pijn, net als het verlies van de door hem zelfgebouwde stal. Het roept bij hem herinneringen op aan een eerdere brand op het toenmalige bedrijf van zijn vader in Orvelte.
Daar stierven in 2016 bij een brand in twee schuren 15.000 kippen. "Het komt allemaal wel weer boven ja", vertelt de kippenboer geëmotioneerd. "Je krijgt dan wel eens het idee dat ons niets gespaard blijft."

Veel schade

De brand in Orvelte is destijds volgens Jansen ontstaan in de meterkast, maar de pluimveehouder heeft op dit moment nog geen idee hoe de brand in Graswijk heeft kunnen ontstaan. "We hebben zonnepanelen en andere elektrische installaties, maar die zijn allemaal keurig gecertificeerd. Je weet het gewoon niet."
De schade aan zijn bedrijf is in ieder geval aanzienlijk, nu twee derde van zijn kippen niet meer leeft. De komende tijd gaat de kippenboer zich bezinnen over hoe zijn boerderij er weer bovenop komt. "De hele stal is weg. Dus we moeten zien of we dat weer in de benen kunnen krijgen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl