Emmer wijken zitten te springen om nieuwe wijkcentra

Wytse Bouma
Wijkvoorzitter Wytse Bouma wil een nieuw wijkcentrum voor Emmerhout © RTV Drenthe / Rien Kort
De Emmer wijken Rietlanden en Emmerhout zien graag dat er snel werk wordt gemaakt van een wijkcentrum. Beide wijkbesturen hebben hiervoor bij de gemeente aangeklopt. In het geval van Emmerhout zou hier een speciaal onderzoeksteam voor op poten worden gezet. De eerste gesprekken zijn geweest, maar de beoogde werkgroep heeft nog geen vorm, aldus wijkvoorzitter Wytse Bouma.
Inmiddels is de wijkvereniging in de pen geklommen en is de gemeente verzocht actie te ondernemen. "We doen het nu al vijftien jaar zonder, maar dat is eigenlijk onwaardig voor deze wijk", vindt Bouma.
De Emmer wijk, met iets meer iets meer dan zevenduizend inwoners, beschikte tot 2007 over een onderkomen in het winkelcentrum: 't Bintholt. Dat pand ging tegen de vlakte en in de nieuwbouw was geen plek voor de vereniging. Deze is vervolgens verhuisd naar De Tussenstee. "Dit was voor ons bijna een symbolische plek, aangezien we het een tussenoplossing vinden", zegt de voorzitter. Ook dit gebouw verouderde flink en is in 2020 gesloopt.

Schepershof

"We missen al vijftien jaar een plek waar meerdere activiteiten en groepen samen kunnen komen", stelt Bouma. Een groot deel van de wijkactiviteiten vindt plaats in kerkgebouw De Schepershof. Een aantal verenigingen, waaronder het wijkbestuur, huren daar ruimtes van de Protestantse Gemeente Emmen. "Dat is verre van ideaal. Het is te klein. Niet alles kan er in."
Het bestuur heeft een aantal panden op het oog, maar dat is nog niet in kannen of kruiken. De wijkvereniging heeft al vaker bij de gemeente aan de bel getrokken.
Pinautomaat Rietlanden.
Henk van der Vaart © RTV Drenthe / Rien Kort
Naast Emmerhout rammelt ook de Rietlanden aan de poort bij het gemeentehuis, laat wijkvoorzitter Henk van der Vaart van de Rietlanden weten. Deze wijk kijkt volgens hem al dertig jaar uit naar een nieuw wijkonderkomen. Momenteel wordt er gebruik gemaakt van zorgcentrum De Valkenhof, maar dat is geen perfecte oplossing, meent hij.
Van der Vaart: "Deze locatie heeft een beperkte capaciteit. Er wordt ook regelmatig iets voor de eigen bewoners georganiseerd, waardoor wij uitwijken naar de horeca aan de Kleine Rietplas of naar voetbalvereniging DZOH." Een vaak vrij prijzig alternatief, aldus de wijkvoorzitter.
Een eigen plek is echt een must, vindt Van der Vaart. Volgens hem lopen er vele zaken die voortdurend aandacht vragen. "Te denken hierbij valt aan sociale veiligheid van de wijk en de wijkbewoners of verduurzamen van de woningen. Hiervoor is het contact met de wijkbewoners van groot belang."

Persoonlijk contact

Deels valt dit op te lossen middels digitale kanalen, maar persoonlijk contact blijft het belangrijkst, meent Van der Vaart. Naast het wijkbestuur is er ook contact met partijen zoals welzijnsorganisaties, woningbouwcorporaties, politie en handhaving. "Bij het ontbreken van een eigen onderkomen gebeuren die gesprekken meestal buiten op straat of, als het kan, in De Valkenhof.

Supermarkt

Geen ideale situatie, dus er dient snel werk gemaakt te worden van de komst van een eigen wijkcentrum. Van der Vaart begreep dat een supermarktketen interesse heeft om een vestiging te openen in het lokale winkelcentrum. Mogelijk ligt hier een kans om bij de nieuwbouw aan te haken en via deze weg een eigen wijkonderkomen te realiseren, meent de voorzitter. Hij haalt het voorbeeld van de wijk Angelslo aan. Daar besloot de Aldi tot nieuwbouw, waarbij er ook plaats was voor een nieuw wijkcentrum.
Er moet wat gebeuren, besluit Van der Vaart. "Voor een wijk die de grootste is in de gemeente (ongeveer 9200 inwoners) is dit niet meer uit te leggen."
De gemeente Emmen laat in een reactie weten dat er naar aanleiding van zijn brief gesprekken zijn gevoerd. Een woordvoerder bevestigt dat er al sinds eind 2021 een werkgroep bestaat waarin bestuursleden van de wijkvereniging, wijkbewoners en de gemeente zitten. "Op dit moment is er (vanuit de werkgroep) nog geen planvorming voorgelegd aan de gemeente."
Wat betreft de Rietlanden wordt er een gesprek op touw gezet met de wijkvereniging. "Hierbij hebben de initiatiefnemers de mogelijkheid om zelf met ideeën voor een geschikte locatie te komen. Op dit moment liggen er geen concrete voorstellen, maar zijn er wel een aantal suggesties gedaan."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl