Nieuw wolvenplan laat op zich wachten

Wolf
Er zijn minstens 16 welpen geboren in Nederland deze zomer © Pixabay / Wildfaces
Het nieuwe Interprovinciaal Wolvenplan van de twaalf provincies laat tot begin 2023 op zich wachten. De bedoeling was eigenlijk dat het plan dit najaar al klaar zou zijn.
Dat is niet gelukt omdat de ontwikkeling van de wolf in het land te snel gaat, aldus BIJ12, de organisatie die de provincies ondersteunt bij wolvenzaken.

Wolven in Nederland

Het voorgaande plan komt uit 2019. Destijds waren er enkele wolven in Nederland, nu zijn dat er vijftien. Deze wolven zijn voornamelijk op en rond de Veluwe te vinden, en op de grens van Drenthe en Friesland. Onder hen zijn vier paartjes, die dit jaar minstens zestien welpen hebben gekregen.
Verder zijn er deze zomer ook minstens tien zwerfwolven gezien in het land. Zwerfwolven hebben zich nog niet gevestigd, maar zijn nog op zoek naar een eigen territorium. Dit hoeft niet per se in Nederland te zijn.

Overleg

In het wolvenplan zijn de afspraken vastgelegd die de provincies hebben gemaakt wat betreft de wolf. Ook het Landelijk Overleg Wolf werkt mee aan het plan. Dit komt omdat alle partijen die te maken hebben met de wolf bij het overleg betrokken zijn.
Experts denken dat de basis van het nieuwe plan zal zijn dat Nederland moet leren leven met de wolf in de natuur. Desondanks bleek maandag op een bijeenkomst in Diever nog dat veel mensen angstig zijn voor loslopende wolven. Met name veehouders hopen op mogelijk nieuwe afspraken over het beheer van wolven.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl