Noodfonds voor energiebesparing bij huishoudens, bedrijven en dorpshuizen

Isolatie van huis
Isolatie van een dak, © ANP
Omdat de energieprijzen de pan uit rijzen komt de provincie met een noodfonds van 5 miljoen euro voor huishoudens, bedrijven en maatschappelijk vastgoed zoals dorpshuizen. Het geld is alleen bedoeld voor energiebesparende maatregelen.
Volgens gedeputeerden Henk Brink (economie) en Tjisse Stelstra (energie) weten veel huishoudens en energie-intensieve bedrijven niet hoe ze het met de torenhoge gas- en stroomprijzen vol moeten houden. Stelpstra: "Ik heb mensen gesproken die hun verwarming deze winter niet aan durven zetten. Wij kunnen als provincie niet alles oplossen maar we kunnen wel een bijdrage leveren aan energiebesparende maatregelen zodat de energiekosten uiteindelijk dalen."
Het grootste deel van het noodfonds zal zo snel als mogelijk worden ingezet vanwege de grote impact van de hoge gas- en elektriciteitsprijzen op de Drentse samenleving.

Huishoudens

Stelpstra: "We hebben net een isolatieregeling voor huishoudens tot 130 procent van het minimumloon met een koopwoning opgestart. Geen subsidie maar gelijk een isolatiebedrijf op de stoep. De provincie heeft zes Drentse bedrijven in de arm genomen om aan de slag te gaan met spouwmuur- en vloerisolatie in de huizen van de aanvragers tot een bedrag van 2500. Deze isolatiemaatregelen worden meteen uitgevoerd, in plaats van een subsidietraject dat wordt opgestart. Maar die regeling is nog amper in de publiciteit en de vraag is al hoog. Uit de 5 miljoen van het noodfonds kunnen we meer huishoudens helpen."
Noodfonds voor energiebesparing bij huishoudens, bedrijven en dorpshuizen
Daarnaast wil de provincie een flexbrigade in het leven roepen die snel bij mensen thuis lang kan met simpele energiebesparende maatregelen zoals tochtstrips en energiebesparende douchekoppen.

Bedrijven en maatschappelijk vastgoed

Grote en kleine MKB-bedrijven en maatschappelijk vastgoed zoals dorpshuizen en sport- en schoolgebouwen kunnen volgens gedeputeerde Henk Brink heel binnenkort ook gebruik maken van een energiebesparingsregeling. Hoe die er exact uit gaat zien is nog niet helemaal duidelijk. Wel dat het snel moet. Brink denkt aan een regeling waarvan de hoogte afhangt van hoe energie-intensief een bedrijf is, en hoeveel er met maatregelen te besparen is.
Noodfonds bedrijven en dorpshuizen
"Op deze manier verbetert de concurrentiepositie en kunnen we werkgelegenheid behouden. Dat is belangrijk voor het MKB, maar ook voor de leefbaarheid van de Drentse samenleving" aldus Brink.
Het voorstel voor het noodfonds energiebesparing wordt op woensdag 9 november behandeld in de vergadering van Provinciale Staten. Brink en Stelpstra verwachten dat de 5 miljoen wel eens op kunnen zijn voor het einde van het jaar. Dan zullen ze waarschijnlijk opnieuw naar PS gaan om het budget verder op te hogen.

Energierekening temperen is aan het Rijk

Ondanks de grote zorgen bij het Drentse provinciebestuur over de pijn van de stijgende energiekosten kiezen GS er heel bewust voor om geen geld te geven om de energierekening te temperen. Los van het feit dat de zakken van de provincie niet zo diep zijn vinden GS dat die hulp een taak is van het kabinet. Brink en Stelpstra: "We bieden een hengel aan maar we gaan geen vissen uitdelen."
Rijk moet steun geven
Daarnaast kijkt de provincie naar extra financiële middelen voor het Energiefonds Drenthe, dat financiële arrangementen biedt voor ondernemers. In de Statenvergadering van 28 september werd hierover een motie aangenomen, die door het college van Gedeputeerde Staten wordt uitgevoerd.
MKB-ondernemers kunnen nu overigens al gratis energieadvies krijgen via de MKB-energiescan of een MKB Advies Voucher aanvragen. Voor bedrijven met een jaarlijkse energierekening van 200.000,-- tot 1.000.000,-- biedt de provincie een bijdrage van 50 procent voor een uitgebreid energieadvies vanuit de regeling 'Energiestudies industriële bedrijven.'

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl