Borger-Odoorn investeert miljoenen in 'onzekere tijden'

Borger-Odoorn staat er financieel goed voor
Borger-Odoorn staat er financieel goed voor © Janet Oortwijn/RTV Drenthe
De gemeente Borger-Odoorn investeert volgend jaar ruim 3,5 miljoen euro. Dat blijkt uit de begroting voor 2023, die vanmiddag op het gemeentehuis in Exloo gepresenteerd is.
Het college wil onder meer 457.000 euro investeren in de nieuwbouw van sporthal De Koel in Borger en in de renovatie van het gemeentehuis in Exloo.

'Onzekere tijden'

Ook wordt er 150.000 euro gereserveerd voor de mogelijke bouw van een nieuwe basisschool. Waar dit gaat gebeuren, is nog niet bekend. "We maken een prioriteitenlijst", verklaart wethouder Bernard Jansen. "We zien vooral dat in het veengebied basisscholen aan vervanging toe zijn. We hopen in januari met de lijst bij de gemeenteraad te komen."
Ook wordt er geld vrijgemaakt voor de terugkeer van buurtbemiddeling, dorpsbudgetten en een ouderenadviseur. Daarnaast verwacht de gemeente dat de energiekosten met honderd procent zullen stijgen volgend jaar. Het gemeentebestuur verwacht straks 120.000 euro neer te tellen voor het gas. "Dat hangt erg af van het nieuwe contract. We weten dat het gaat stijgen, maar niet met hoeveel", aldus wethouder Jeroen Hartsuiker.
"We leven in onzekere tijden", vertelt wethouder Henk Zwiep van Financiën. "Stijgende energieprijzen, een vluchtelingencrisis in Europa, ongekende inflatie en een pandemie die elk moment weer de kop kan opsteken. Tussen al deze ontwikkelingen zoeken wij een evenwicht. In wat wij willen realiseren in de gemeente en wat we daadwerkelijk waar kunnen maken de komende jaren."

Gemeentelijke heffingen omhoog

Wel gaan de gemeentelijke heffingen opnieuw omhoog. De onroerende zaakbelasting (ozb) stijgt met één procent ten opzichte van vorig jaar, naar 2,75 procent. Alles bij elkaar betekent het zo'n gemiddelde lastenstijging van 21 euro per inwoner.
"Elke stijging, is een stijging. Dat begrijpen wij ook", zegt Zwiep. "Maar we hebben het geld ook nodig om onze ambities waar te maken."
"Maar als je dat afzet tegen een gemiddelde inflatie van 17 procent, dan denk ik dat we dat heel netjes doen", vult wethouder Ankie Huijing-Van Tongeren aan. Daarnaast zorgt een positieve herverdeling van het gemeentefonds ervoor dat Borger-Odoorn flink kan investeren. Een andere heffing van de toeristenbelasting levert ook 300.000 euro op.
De begroting voor 2023 is de eerste in de bestuursperiode van het nieuwe college. Het college (dat bestaat uit PvdA, Leefbaar Borger-Odoorn, VVD, CDA en ChristenUnie) heeft gekozen voor vijf thema's in het bestuursprogramma:
- Duurzaamheid
- Wonen
- Armoede
- Zorg dichterbij & Voorzieningen
- Preventie & Inclusie
Voor het bestuursprogramma 2022-2026 trekt het college volgend jaar 290.000 euro uit. De vijf thema's zijn gekozen naar aanleiding van gesprekken met inwoners, die het college de afgelopen periode heeft gevoerd.

Plan om energiearmoede te bestrijden

In die gesprekken kwamen vaak zorgen over de huidige energieprijzen voorbij. De gemeente wil daarom inzetten op het drukken van de kosten, los van het feit dat de landelijke overheid en de provincie met steun komen. "We komen ook met een plan bij de gemeenteraad over energiearmoede. Maar los daarvan gaan we ook vol inzetten op communicatie en het verbeteren daarvan naar de inwoners", legt Jansen uit.
"We merken dat ze onvoldoende op de hoogte zijn van wat er allemaal mogelijk is. Ook willen we kijken hoe we mensen en verenigingen die tussen wal en schip vallen kunnen ondersteunen of compenseren. Ook komt er een plan voor het midden- en kleinbedrijf (mkb)."

Van het gas

Op langere termijn moeten er ook maatregelen komen, vertelt Hartsuiker. "In 2050 moeten we van het aardgas af, dat geldt ook voor Borger-Odoorn. Dat is een ontzettend lastige puzzel, maar die hebben we wel met elkaar te leggen. We willen deze bestuursperiode met zes wijken uitvoeringsplannen maken hoe ze van het aardgas af kunnen. Er liggen nog geen wijken of oplossingen vast, dat ligt helemaal open."
Daarnaast wil het college inzetten op woningbouw. Gemiddeld moeten er vijftig woningen per jaar bij komen, verspreid over de verschillende dorpen.

'Coronapiek in jeugdhulp'

Ook wordt er meer ingezet op het ondersteunen van de jeugd. "We zagen in de jeugdhulp een coronapiek. Het is nog maar de vraag of er een daling komt. Daarnaast speelt er nu financiële stress bij huishoudens. Daar waar we hoopten dat het zou opkrabbelen, zien we een andere ontwikkeling", zegt Huijing-Van Tongeren.
De gemeente Borger-Odoorn wil zich verdiepen in het zogeheten IJslands preventiemodel, waarbij de gemeente samen met onder meer scholen en sportverenigingen werken aan gezonde en gelukkige jongeren.
De gemeenteraad vergadert op 3 november over de begroting van 2023.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl