Djammen: Just Us, 'gewoon' twee dames die country maken

Just Us
De band Just Us bestaat uit Marjan Sinnema en Lysanne Kamies. © RTV Drenthe / Robbert Oosting
Marjan Sinnema (Sellingerbeetse) en Lysanne Kamies (Nieuw-Weerdinge), twee dames uit het voormalige Bourtangerveen, maken 'gewoon' countrymuziek met elkaar. Een nuchtere noordelijke mentaliteit. Vandaar ook de naam van hun act: Countryduo Just Us. Maar het gaat wel iets verder dan 'gewoon' muziek maken.
Na het formeren van een band in het verleden, zijn zij de enige overgebleven leden. Het klikte toen en het klikt nog steeds. "Zo met z'n tweeën gaat het wel mooi", zegt Lysanne. "Maar misschien is het voor in de toekomst wel leuk om een keer met een band wat te gaan doen." Tot die tijd gaan de dames rustig door. Hun stemmen passen goed bij elkaar. "Dat horen we vaker", glimlacht Marjan. "Beetje toeval", voegt Lysanne toe. "Wij zijn met z'n tweeën overgebleven. Marjan doet de eerste stem en ik zing er dan vaak overheen." Daarnaast speelt Lysanne gitaar en soms ook nog percussie. Tegelijk. "Het lijkt misschien bijzonder, maar het gaat eigenlijk allemaal vanzelf", aldus een bescheiden Lysanne.
"Waarom country?", zegt Marjan. "Weetje, een lied in de country vertelt een verhaal en ik denk dat wij dat beide heel mooi vinden." Volgens de dames zit er vaker een boodschap in countrymuziek dan in sommige populaire top 40-nummers. Het verhaal staat volgens hen vaak wat op een prominentere plek dan bij bepaalde andere muziekstromingen. "Wat ik wel eens hoor van mensen is dat de muziek heel simpel in elkaar zit. Soms maar met een paar akkoorden", vult Lysanne aan. Met die paar akkoorden en simpele melodieën slagen de country-artiesten er toch in om een heel verhaal te vertellen. "Dat vind ik er zelf wel heel mooi aan."

Huisje op de hei

Naast een aantal bekende countrycovers die de dames met overtuiging brengen, wordt er ook druk gewerkt aan eigen muziek. Een van de nummers die Just Us tijdens de Neo Sessies speelden heet Little House On The Prairie. Zelf geschreven. "Het is eigenlijk bij Marjan haar moeder vandaan gekomen", vertelt Lysanne. Het is een ode aan de gelijknamige tv-serie, waarin een gezin aan bod komt dat zichzelf moet redden op een klein erf te midden van de uitgestrekte vlaktes van de Verenigde Staten. Door elkaar te helpen redden ze het en dat is precies wat er op dit moment minder gebeurt. "Tegenwoordig is dat iets, tenminste wat mij dan wel opvalt, wat ik een beetje mis", legt Lysanne uit. Terug naar vervlogen tijden, zonder sociale media, telefoons of computers.
Het nummer is klaar, maar moet nog worden opgenomen. De bedoeling is dat het later dit jaar uitkomt. Hier kun je de live-versie alvast bekijken. Klik hier om de hele uitzending met Just Us terug te kijken.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl