De Drentse stem uit de Tour de France heeft geen rustdag

Herbert Dijkstra vierde zijn verjaardag in de Tour. (Rechten: Herbert Dijkstra)
Herbert Dijkstra vierde zijn verjaardag in de Tour. (Rechten: Herbert Dijkstra)
Drie weken lang voorziet Herbert Dijkstra honderdduizenden volgers van de Tour de France van commentaar. Vandaag had de NOS-verslaggever uit Vries een rustdag, net als de renners. Toch?
"Een rustdag is voor de mensen in de Tour nooit een rustdag", laat de Drent vanuit Frankrijk weten. "Verslaggevers hollen van hotel naar hotel en de renners werken verplichte nummers af, zoals de persconferentie. Je komt op deze manier een beetje uit je ritme. De een vindt dat fijn, de ander was liever doorgegaan met fietsen."

Beweging

Na uren achtereen in een klein commentaarhokje en in de auto vindt Dijkstra dat het op de rustdag tijd is voor wat meer beweging. "Met collega's Herman van der Zandt en Martijn Hendriks hebben we 85 kilometer gefietst. Dat was echt even lekker."
De renners stappen morgen weer op de fiets voor de volgende (vlakke) etappe. Woensdag is meer heuvelachtig en staat te boek als een 'overgangsetappe'. Donderdag lijkt het geweld bergop weer los te barsten met onder meer Steven Kruijswijk, de nummer drie van het algemeen klassement, in een hoofdrol.

Kruijswijk

Volgens Dijkstra heeft de Brabander een goede kans om de Tour de France te winnen. "De Alpen komen eraan en dat is het terrein van Kruijswijk", kijkt hij vooruit naar de strijd om de gele trui.
Dijkstra vervolgt: "Je zou zeggen: een berg is een berg, maar dat is niet helemaal waar. De bergen in de Alpen zijn over het algemeen heel gelijkmatig, terwijl die in de Pyreneeën meer op en neer gaan. Die tempowisselingen, daar houdt Kruijswijk niet van. Ook de hitte gaat een rol spelen. De voorspelling is dat het beneden in de Alpen zo'n 40 graden zal worden. En we weten van Kruijswijk dat hij goed tegen de hitte kan."

Lees meer: ​25ste Tour de France voor Herbert Dijkstra: Verjaardag nog nooit met kinderen gevierd

Dijkstra geeft dit jaar commentaar bij zijn 26ste Tour de France. Hier vierde hij zijn verjaardag in de Tour (zie foto).

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl