Gemeente Tynaarlo vangt 47 asielzoekers op in hotel Wapen van Vries

Wapen van Vries
Hotel Wapen van Vries gaat 47 asielzoekers opvangen © RTV Drenthe/Mathijs Renkema
De gemeente Tynaarlo gaat 47 mannelijke asielzoekers opvangen in het hotel Wapen van Vries. Het gaat om een tijdelijke oplossing. De opvang zal vooralsnog tot 31 december van dit jaar duren.
De asielzoekers komen vandaag al aan in hun nieuwe onderkomen. De onderhandelingen liepen al twee weken, maar de gemeente wist zelf sinds dit weekend dat het Wapen van Vries definitief de nieuwe opvanglocatie zou worden. Uitbater Gerard Spaargaren zegt dat het contract voor de opvang pas vorige week is getekend.

Overvallen

Omwonenden van het hotel zijn gisteravond tijdens een bijeenkomst geïnformeerd door burgermeester Marcel Thijsen van Tynaarlo. Hoewel de avond volgens een woordvoerder van de gemeente rustig verliep, voelen omwonenden zich overvallen.
Maandag viel bij een deel van de omwonenden een brief op de mat dat er gisteravond een inloopbijeenkomst was. Sommige omwonenden zeggen de brief niet te hebben ontvangen en moesten via social media vernemen dat er een bijeenkomst was.

Grote groep

Tijdens de bijeenkomst werden de aanwezigen voor een voldongen feit gesteld. Zorgen uit de buurt zijn er onder meer over het feit dat er alleen maar mannen in het Wapen van Vries komen. "Ik weet niet of ik mijn dochter 's avonds nog alleen over straat wil laten lopen", klonk het gisteren tijdens de bijeenkomst in het hotel.
Dat de opvang van asielzoekers juist in het centrum van Vries zal plaatsvinden, doet ook bij sommigen de wenkbrauwen fronsen. "Voor een kleine kern als Vries is 47 best een grote groep", zegt een buurtbewoner. "En zij blijven overdag echt niet allemaal binnen."

'Zien ze als hotelgasten'

Uitbater Spaargaren onderkent dat. "Wij geven onze gasten bed, bad en brood. De vrijwilligers zorgen dat ze overdag een programma hebben." Volgens Spaargaren hoefde er voor de opvang weinig te worden veranderd aan zijn hotel. "We zien ze gewoon als hotelgasten. De kamers hadden we al."
De uitbaters van het hotel zijn door een bedrijf gelieerd aan het COA benaderd voor deze locatie. "Dat leek ons wel wat", aldus Spaargaren. "Het is niet zo dat we het per sé nodig hadden, want het hotel zat vaak vol. Maar het kwam op ons pad."
Er komen 9 verschillende nationaliteiten naar Vries. De groep bestaat uit hoofdzakelijk Syriërs. In het hotel krijgen ze vegetarisch te eten. "Ze eten geen rundvlees", verklaart Spaargaren. "En in de kerk van Zuidlaren kregen ze al vegetarisch te eten."

Opvang Laarkerk

De meeste asielzoekers die naar Vries komen verblijven al sinds 24 augustus in Laarkerk in Zuidlaren. Deze opvang verloopt goed, maar vraagt veel van de betrokken vrijwilligers, laat de gemeente weten in een persbericht.
Nu de nieuwe locatie in gebruik is genomen, gaat de opvang in de Laarkerk dicht. Twintig vrijwilligers blijven bij de opvang betrokken, maar in het Wapen van Vries zal ook professionele begeleiding beschikbaar zijn.
De twaalf Drentse gemeenten kregen via Veiligheidsregio Drenthe de opdracht om bij te dragen aan de opvang van asielzoekers. Meerdere gemeenten hebben hieraan al gehoor gegeven. Zo komt er in Meppel een tweede asielboot om de druk op het aanmeldcentrum in Ter Apel te verlichten.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.