Oude school in Emmen klaar voor opvang 170 Oekraïense vluchtelingen

Vanaf morgen is er in de oude school plek voor 170 Oekraïense vluchtelingen
Vanaf morgen is er in de oude school plek voor 170 Oekraïense vluchtelingen © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Het voormalige schoolgebouw van het Esdal College aan de Angelsloërdijk in Emmen is verbouwd tot opvanglocatie. Er is plek voor 170 Oekraïense vluchtelingen. Vanaf morgen worden de eerste gezinnen verwacht.
De klaslokalen zijn omgebouwd tot slaapkamers, 68 stuks in totaal. Alle benodigdheden staan klaar: stapelbedden, kledingkasten en zelfs koelkasten. Ook de sanitaire ruimtes voor mannen en vrouwen zijn speciaal geïnstalleerd in de oude school. Net als een washok met wasmachines, een keuken met genoeg kookruimte en recreatielokalen.
"Er is de afgelopen maanden ontzettend hard gewerkt om alles te verbouwen", vertelt locatiemanager Alice Jonas. "Alle essentiële zaken zijn klaar. Alleen de aankleding moet nog, maar we zijn klaar voor de komst van onze gasten."

Gezinnen verhuizen

Morgen komen de eerste gezinnen over van de opvanglocatie aan de overkant van de straat, het voormalig Fletcher-hotel. "Sommige gezinnen met kinderen vinden het fijner om hier te verblijven. Hier is iets meer ruimte en er is een grote, afgezette tuin waar kinderen buiten kunnen spelen", legt Jonas uit. "Ook hebben veel kinderen hier les gehad, toen deze locatie nog dienst deed als school voor Oekraïense leerlingen."
Naast gezinnen verblijven er ook stellen in de oude Esdalschool. Er zijn slaapkamers voor twee, vier en zes personen. Overdag zijn er woonbegeleiders en organisaties die mensen helpen met vragen over bijvoorbeeld leefgeld of het zoeken van werk. Beveiliging is constant aanwezig.
Het artikel gaat verder onder de foto's.
Wethouder Raymond Wanders (PvdA) is tevreden over de opvanglocatie: "Het is een heel verschil met een paar maanden geleden, toen we ineens weer een extra vraag kregen", vertelt hij. "In maart hebben we al snel een opvanglocatie in het Fletcher-hotel moeten realiseren. Dat konden we toen afkijken van hoe het COA dat eerder deed. Voor deze locatie hadden we iets meer de tijd."
"Dit gebouw was beschikbaar. Het kwam vorig jaar weer in onze handen", legt Wanders uit. "Het is groot genoeg om aan de gevraagde aantallen te voldoen."

550 Oekraïense vluchtelingen in totaal

In het Fletcher-hotel vangt de gemeente Emmen nu ruim driehonderd vluchtelingen op. Op Parc Sandur verblijven momenteel zestig Oekraïners. De 170 plekken op de nieuwe locatie zorgen ervoor dat de gemeente voldoet aan de opdracht vanuit de veiligheidsregio om 550 vluchtelingen uit Oekraïne op te vangen.

Maximum voor nu

Mocht er weer een opdracht vanuit het Rijk via de veiligheidsregio bij Emmen terechtkomen, dan kijkt de gemeente weer verder: "We zitten zo ongeveer op het maximum", denkt de wethouder. "Maar als er morgen weer vijftien- tot twintigduizend mensen deze kant op komen vanaf de Poolse grens, dan gaan we weer met elkaar op zoek naar wat wél kan."
Oude school in Emmen is klaar voor opvang van 170 Oekraïense vluchtelingen

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.