Boerenorganisaties kritisch op plan uitkopen 500 grootste stikstofvervuilers

FDF persconferentie Remkes
Farmers Defence Force: 'gedwongen uitkoop 500 bedrijven niet menselijk' © RTV Drenthe / Petra Wijnsema
"Weer heel veel woorden", zegt Jos Ubels van Farmers Defence Force over de toespraak van Johan Remkes bij de aanbieding van zijn rapport over de stikstofproblematiek. Desalniettemin noemt Ubels het wel 'krachtig' dat Remkes de verantwoordelijkheid van het kabinet in het vinden van een oplossing benadrukt.
Hoewel Ubels zich positief uitlaat over hoe Remkes zijn rol als bemiddelaar vervuld heeft, blijft hij sceptisch over het verdere verloop van het stikstofprobleem. "Woorden doen er veel minder toe dan daden."

'Menselijk uitkopen'

In Remkes' advies om zo snel mogelijk circa 500 van de grootste vervuilers uit te kopen, ziet de vicevoorzitter van de boerenclub geen brood. Hij snapt niet hoe het kabinet het enerzijds kan hebben over het gedwongen uitkopen van bedrijven, en anderzijds over menselijkheid. "Je stelt niemand gerust als je zegt: wij gaan jou heel menselijk verplicht wegkopen."
Dirk Bruins van LTO Noord denkt er in grote lijnen net zo over. Hij heeft weinig heil in de praktische uitvoerbaarheid van het plan. Zo'n 500 tot 600 boerengezinnen in vijf jaar tijd een aanbod doen? Dat lijkt me onmogelijk. Het voorstel waar Remkes nu mee komt is uiterst teleurstellend en niet acceptabel."
Bruins spreekt van een dubbele boodschap in het verhaal van Remkes. Volgens hem wordt er in het plan al een slag om de arm gehouden wat betreft de haalbaarheid. "Waarom dan zo vasthouden aan 2030?"
Zie onderstaande video voor een uitgebreide reactie van Bruins: (Het artikel gaat verder onder de video)
Reactie LTO Noord op rapport stikstofaanpak
Landbouworganisatie LTO gaat haar ruim 30.000 leden om hun mening vragen over de conclusies van stikstofbemiddelaar Johan Remkes.
Een deel van de angst van de boeren in Drenthe ontstaat volgens Ubels van Farmers Defence Force omdat veel agrariërs vlakbij de natuur zitten, ook het bedrijf van Ubels zelf. "Ik denk dat de onzekerheid niet weggenomen wordt en dat wantrouwen nog steeds de hoofdrol speelt. Hoe kom je dan überhaupt bij een zinnige oplossing?", vraagt hij zich af.

500 bedrijven

De 500 bedrijven die uitgekocht gaan worden hoeven niet per definitie allemaal landbouwbedrijven te zijn. Maar dat getal? Dat zou zomaar eens veel meer kunnen worden, meent Ubels. "Er staat heel duidelijk in het rapport dat het eraan ligt welke methode je gebruikt. Dat is ook alweer een onzekere factor."
"Er staat heel duidelijk in het rapport dat het niet alleen agrarische bedrijven zijn, maar wel het overgrote deel. Dat is ook niet zo raar. Want veel van het natuurgebied ligt natuurlijk in het landelijk gebied. En waar wordt er veel geboerd? In het landelijk gebied", zegt Ubels resoluut. Hij vindt het onterecht als die bedrijven het moeten ontgelden, terwijl grote uitstoters uit de industrie kunnen blijven bestaan. Als voorbeeld noemt hij Tata Steel en Schiphol.
Bij het vallen van het woord 'perspectief' raakt Ubels geagiteerd: "Perspectief moet er niet komen, perspectief moet er zijn." Het lijkt erop dat, hoewel de boer redelijk te spreken is over het functioneren van Remkes, het vertrouwen in het kabinet nog altijd laag is. "Ze zullen moeten laten zien hoe ze omgaan met menselijkheid", aldus Ubels.
Bekijk hieronder de video met het interview met Jos Ubels:
Reactie FDF op rapport stikstofaanpak

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl