Miljoenenproject tegen wateroverlast Norg-West fors vertraagd

Norg-West
Straten in Norg-West staan bij hevige regenval regelmatig onder water © RTV Drenthe
Inwoners van Norg-West moeten bij hevige regenval nog wat langer rekening houden met natte voeten. De gemeente Noordenveld moet het miljoenenproject tegen wateroverlast in de wijk noodgedwongen uitstellen.
In een brief aan inwoners schrijft de gemeente dat er tijdens het voorbereiden van de werkzaamheden het één en ander fout is gegaan. Vooral het aanpakken van de riolering blijkt een veel grotere puzzel dan gedacht.

Nieuw ontwerp

Er is geen rekening mee gehouden dat de woningen aan de Eenerstraat niet aan de voorkant, maar aan de achterzijde zijn aangesloten op de riolering. Ook heeft de gemeente een belangrijke persleiding niet opgemerkt en is het aanpakken van de riolering in de voet- en achterpaden 'een grotere uitdaging dan voorzien'.
De gemeente gaat nu eerst het ontwerp voor de nieuwe riolering aanpassen en dus worden de werkzaamheden uitgesteld. Ook de afwatering langs het Tonckensbos wordt mogelijk aangepast. De rest van het ontwerp blijft volgens de gemeente hetzelfde.

Extra kosten?

De gemeenteraad ging vorig jaar akkoord met een investering van 2,8 miljoen euro. Na de aanbesteding bleek volgens de gemeente echter al dat het plan door de gestegen prijzen 1,1 miljoen euro duurder wordt. Dat zou nog meer kunnen worden, afhankelijk van wanneer de gemeente nu aan de slag kan. In ieder geval wordt dat pas na de winter.
De precieze start hangt volgens het door de gemeente ingeschakelde adviesbureau af van de grootte van de aanpassingen. "Als het meevalt dan kunnen we met een paar kleine aanpassingen het werk uitvoeren zoals we dat hadden bedacht. De verwachting is we in dit geval direct na de winter kunnen beginnen. Als de noodzakelijke aanpassingen een grotere impact hebben dan kost dit meer tijd."
Mocht het tegenzitten, dan zou de gemeente wellicht pas over anderhalf jaar bezig kunnen. Dat terwijl ze eigenlijk al in augustus aan de slag wilden. Mocht er nóg meer geld nodig zijn, dan zal de gemeenteraad opnieuw een besluit moeten nemen. Dat kost hoe dan ook extra tijd.

'Slechte communicatie'

Buurtvereniging Dikninge, die een groot deel van de betrokken huishoudens vertegenwoordigt, is niet blij met de gang van zaken. De vereniging schrijft in een brief aan de gemeente dat er eerder al slecht is gecommuniceerd over op welke plekken en op welk moment er werk verzet zou moeten worden. Ook wil de buurtvereniging weten of het plan überhaupt nog doorgaat.
De gemeente laat weten zich niet helemaal te kunnen vinden in de geluiden over gebrekkige communicatie. Het betrokken adviesbureau erkent namens Noordenveld dat er een aantal bewoners zich 'wat minder betrokken voelt bij het project'. Wel zijn er inloopavonden geweest, verschijnt er regelmatig een nieuwsbrief en is er volgens het adviesbureau een extra bijeenkomst ingelast waar mensen terecht konden met aanvullende vragen. Ook, zegt het bureau, kunnen mensen bij vragen altijd contact opnemen met de projectleider.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.