Natuurclubs waken voor vertraging stikstofaanpak: 'Jojobeleid, daar kan landbouw niet tegen'

Koeien, stikstof
Koeien in een weiland (foto ter illustratie) © ANP/Hollandse Hoogte/Manon Bruininga
Zowel de natuur als de landbouw kan vooruit met de stikstofadviezen waar Johan Remkes vandaag mee naar buiten kwam. Zijn rapport biedt genoeg aanknopingspunten en heeft 'voor ieder wat wils', vindt Reinder Hoekstra, directeur van Natuur- en Milieufederatie Drenthe.
Stikstofbemiddelaar Remkes verzamelde zijn adviezen na tal van gesprekken met boeren, natuurorganisaties, politici en bedrijven. Een van de punten waar Hoekstra op aanslaat, is het landbouwakkoord wat overheid en de agrarische sector zouden moeten sluiten om toekomstperspectief te bieden aan de boeren.

Perspectief voor boeren

"Dat jojobeleid, daar kan de landbouw niet tegen. Een boer wordt daar gek van. Dat Remkes zegt: 'Daar moeten we met z'n allen aan werken', dat spreekt mij aan." Daarin ziet Hoekstra mogelijkheden tot een gezamenlijk akkoord. "Maar dat moet wel maatschappelijk gedragen worden. Niet dat alleen de landbouw erachter staat."
Bekijk hier de volledige reactie van Reinder Hoekstra, directeur van Natuur- en Milieufederatie Drenthe.
Reactie Natuur- en Milieufederatie Drenthe op rapport stikstofaanpak
Dat Remkes niet tornt aan eerder gestelde doelen, stemt Hoekstra ook tot tevredenheid. De VVD'er wil in 2030 dat de stikstofuitstoot is gehalveerd, maar wil dat doel niet in beton gieten. In 2025 en 2028 moet gekeken worden of die halvering haalbaar is. "Boterzacht", vindt directeur Andy Palmen van Greenpeace. De natuurorganisatie maakt zich "flinke zorgen" na de aanbevelingen van de oud-politicus uit Groningen.

Meer kritische noten

Ook andere natuur- en milieuorganisaties maken zich er zorgen over dat er door deze tussentijdse meetmomenten ruimte kan ontstaan om de doelen uit te stellen. In een gezamenlijke verklaring zeggen de verenigingen dat verdere impasse en vertraging nog vele malen desastreuzer zou zijn voor de natuur. Onder de ondertekenaars bevinden zich onder andere Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, Milieudefensie en LandschappenNL.
Toch is ook bij de natuur- en milieuclubs sprake van enig optimisme. "Als met deze aanpassingen de stikstofcrisis nu echt aangepakt wordt, is er nog hoop op het redden van de natuur in Nederland."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.