Jumelet over advies Remkes: onrust enigszins getemperd, maar natuur moet op orde komen

Henk Jumelet
Henk Jumelet, gedeputeerde (CDA) © Provincie Drenthe
De adviezen van Johan Remkes over de stikstofproblematiek onderkennen de onrust die over het thema is ontstaan. Die indruk heeft CDA-gedeputeerde Henk Jumelet.
Het plan om het leeuwendeel van de grootste vervuilers al dan niet gedwongen uit te kopen, gaat daarbij wellicht ver, begrijpt hij. "Maar het gaat wel om de staat van de natuur die op orde moet komen. Dus ik snap wel dat er gekeken wordt naar hoe een zekere mate aan noodzaak vertaald kan worden naar maatregelen."
Of het allemaal zo ver moet komen, valt nog te bezien, meent de provinciebestuurder. "Vrijwilligheid is en blijft het uitgangspunt in het advies. Remkes gaf bovendien aan ook te kijken naar innovatie en verplaatsing van agrarische bedrijven. Onze ervaring als provincie is dat we in het verleden ook tot goede afspraken konden komen met de agrarische sector. Stoppen op vrijwillige basis is daar ook onderdeel van geweest. En dat werkt, blijkt uit de praktijk. Maar ik ben wel benieuwd naar de reactie van het kabinet op dit advies."
Jumelet ziet in het Remkes-rapport aandacht voor het gevoel van machteloosheid dat ontstond over de stikstofplannen:
Jumelet ziet in het Remkes-rapport aandacht voor het gevoel van machteloosheid dat ontstond over de stikstofplannen

Sneller eindigen

Jumelet ziet daarbij wel graag dat het gaspedaal niet onnodig hard wordt ingedrukt. "Remkes gaf zelf ook aan: sneller beginnen is belangrijker dan sneller eindigen. Daar zijn we het als provincie mee eens. Ik heb zelf gehoord dat geen enkele datum heilig is. We moeten ergens beginnen, het maakt verder niet uit of het 2030 of 2035 wordt. Als we maar aan de slag gaan."
'Sloop de kritische depositiewaarde uit de wet'. Dat was volgens Jumelet vanaf het begin de boodschap van de provincie richting het kabinet:
'Sloop de kritische depositiewaarde uit de wet'. Dat was volgens Jumelet vanaf het begin de boodschap van de provincie richting het kabinet

Kritische depositiewaarde

Een punt uit de toespraak van Remkes dat Jumelet zeker kon waarderen, is de nadruk op de rol van de boeren zelf. "Hetgeen wat gezegd werd, gaf mij wel het gevoel dat de agrarische sector mee gaat doen richting een totaaloplossing. Als het aan Remkes ligt, verdwijnt bijvoorbeeld de kritische depositiewaarde (KDW). In dat geval wordt niet de hoeveelheid stikstof die ergens neerslaat leidend."
Nee, in dat geval draait het allemaal om de door de 'vervuiler' veroorzaakte emissie. Een eerlijker uitgangspunt, vindt Jumelet. "In dat geval zit de boer zelf achter het stuur en komt het dus neer op vakmanschap."
'Vrijwilligheid staat voorop', zegt Jumelet over de uitkoop van boeren om de stikstofuitstoot omlaag te brengen:
'Vrijwilligheid staat voorop', zegt Jumelet over de uitkoop van boeren om de stikstofuitstoot omlaag te brengen

Stikstofkaart van tafel

Verder is hij ook blij dat de verguisde stikstofkaart van tafel is. "Dat heeft veel onrust gegeven en dat kan niet het uitgangspunt zijn." De gedeputeerde vond het dan ook goed dat Remkes uiting gaf aan de door boeren gevoelde 'machteloosheid die we allemaal gezien hebben.'
Het advies biedt volgens hem verder een goede basis voor de regering om de vervolgstappen te zetten. "Ik hoop dat de regering veel punten uit het advies van Remkes gaat overnemen."
'Kunnen niet zonder KDW of stikstofkaart'
Waar Jumelet wel heil ziet in het afschaffen van de kritische depositiewaarde (KDW) en het stikstofkaartje, betoogt hoogleraar Ecologie Han Olff juist voor het behoud van beide. Tegenover RTV Noord vraagt hij zich hardop af om dit mogelijk is. "De KDW is een wezenlijk onderdeel is van de stikstofwet. Voor het bepalen van deze waardes is 20 à 30 jaar onderzoek gedaan. Nu moet er nieuw onderzoek komen en een nieuwe wet, dat lijkt mij niet haalbaar binnen een jaar tijd."
De stikstofkaart kan ook niet zomaar van tafel worden geschoven, meent Olff. "Voor stikstofreductie moet je kijken naar de impact van stikstof op natuurgebieden. Die natuurgebieden liggen vast en de gevolgen voor de gebieden daaromheen ook, dan kom je dus grotendeels op deze kaart uit."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl