Nieuw vogelgriepgeval bij Drents-Groningse provinciegrens, ruim 18.000 kippen afgemaakt

Vogelgriep, kippen
Bijna 15.000 kippen worden afgemaakt vanwege de vogelgriep (foto ter illustratie) © ANP / Hollandse-Hoogte / Nico Garstman
In Wildervank, een Gronings dorp bij de provinciegrens met Drenthe, is vandaag vogelgriep vastgesteld op een biologisch pluimveebedrijf.
Om verspreiding van het virus te voorkomen, worden de 14.740 kippen geruimd door de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA). Op het erf ligt ook een tweede pluimveebedrijf met 3.600 leghennen. Die kippen worden ook geruimd, omdat de kans zeer reëel is dat zij ook besmet zijn.

Tweede geval in korte tijd

Vorig week werd in Wildervank ook vogelgriep ontdekt, wat tot een vervoersverbod, ophok- en afschermplicht leidde in de omgeving van Gieten, Gasselternijveen en Annen.
Landbouwminister Piet Adema kondigde vanmiddag een ophok- en afschermplicht voor pluimvee en andere vogelsoorten af vanwege de opleving van de vogelgriep. De maatregel geldt in heel Nederland.

Nieuw-Weerdinge

De afgelopen twee maanden zijn er bij zowel commerciële pluimveehouderijen als bij hobbyhouders in diverse regio's verschillende uitbraken geweest. Dagelijks zijn er nieuwe meldingen van dode wilde vogels. Vorig week werd vogelgriep vastgesteld bij Nieuw-Weerdinge, waar ruim 200.000 vleeskuikens zijn afgemaakt.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.