Leden Farmers Defence Force sorteren voor op nieuwe acties: 'De woede overheerst'

Boeren, stikstof
Leden van FDF kwamen vanavond bij elkaar in Nijkerk voor overleg © ANP JEROEN JUMELET
Bij een aantal leden van boerenactiegroep Farmers Defence Force (FDF) zijn de stikstofadviezen van Johan Remkes in het verkeerde keelgat geschoten. Mogelijk zijn de aanbevelingen een opmaat tot nieuwe protestacties.
"Als blijkt dat de boeren dit rapport niet slikken - dat dit lang niet voldoende is en dat zij gedwongen uitkoop niet accepteren - en dat ze daarom in protest willen, dan zal ik dat zo goed als ik kan begeleiden", zegt bestuurslid Jos Ubels uit Anderen tegen persbureau ANP.

'Ze zijn niet goed in Den Haag'

Zo'n twintig leden van FDF steken vanavond de koppen bij elkaar in het Gelderse Nijkerk. Ze zijn kritisch op de ideeën van Remkes, die in de afgelopen weken tal van gesprekken voerde met boeren, natuurorganisaties, politici en bedrijven. "Ze zijn niet goed in Den Haag. Verplichte uitkoop gaat helemaal nergens over", zegt een van de 'trekkerleiders' uit de boerenactiegroep.
De woede overheerst. Ik ben absoluut voor acties en hardere dan ooit tevoren.
FDF-lid voorafgaand aan de bijeenkomst in Nijkerk
Een deel van de aanwezigen sorteert voor op nieuwe acties. "De woede overheerst. Ik ben absoluut voor acties en hardere dan ooit tevoren", is een van de uitspraken die het ANP optekent. "Het rapport is oude wijn in nieuwe zakken", zegt een ander. "Wij hadden nooit met Remkes moeten gaan praten. Ik zet de hakken in het zand."

Remkes: blijf aan tafel

Remkes riep vanavond in Nieuwsuur boeren op om aan de overlegtafel te blijven zitten. "Als je met de rug naar het kabinet gaat staan, kun je geen invloed uitoefenen", benoemde hij de consequenties van nieuwe protesten.
Het beeld dat zijn advies niet veel anders is dan het plan dat minister Christianne van der Wal (Natuur en Stikstof) eind juni presenteerde, verwerpt de Groninger. "Het is niet zo van 'we deden een plas en alles blijft zoals het was'. De beide ministers moeten zichtbaar gaan maken dat het anders gaat worden", doelt hij op Van der Wal en kersvers landbouwminister Piet Adema.
De oud-politicus van VVD-huize adviseerde het kabinet ook om een andere toon aan te slaan richting de boeren. "Ga echt een dialoog met hen aan."

FDF: geen gedwongen uitkoop

FDF-voorman Mark van den Oever meldde na afloop van de bijeenkomst dat de onteigening van boeren van tafel moet. "De gedwongen uitkoping laten wij niet gebeuren."
De boeren willen eerst de ministerraad van 14 oktober afwachten. Als dan dit heikele punt niet wordt geschrapt, volgen er acties. De boeren zijn alleen voor het vrijwillig laten uitkopen van boeren en dan voor heel Nederland. Niet alleen nabij natuurgebieden.
Volgens Van den Oever overheerste tijdens de bijeenkomst verder gevoelens van onmacht, woede en frustratie.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.