Odoorner reuzenteek blijkt inderdaad tropische hyalommateek

De reuzenteek uit Odoorn (Rechten: Caroline Clement)
De reuzenteek uit Odoorn (Rechten: Caroline Clement)
De 'reuzenteek' die eerder deze maand is gevonden in Odoorn blijkt inderdaad een hyalommateek, meldt het RIVM. Het is de tweede keer dit jaar dat zo'n tropische teek in Nederland is aangetroffen.
De hyalommateek kan het Krim-Congovirus bij zich dragen, wat bij mensen voor een ernstige en zelfs dodelijke koortsbesmetting kan zorgen. Maar volgens het gezondheidsinstituut is dit virus niet aangetroffen bij de teek uit Odoorn.

Besmet met vlekkenkoorts

Wel werd de bacterie Rickettsia aeschlimannii gevonden. Een infectie met deze bacterie kan bij de mens koorts, hoofdpijn, spierpijn en een karakteristieke huiduitslag veroorzaken. Deze ziekte, die ook vlekkenkoorts wordt genoemd, komt volgens het RIVM zelden voor. Vlekkenkoorts is goed te behandelen met antibiotica.

Lees meer: 'Reuzenteek' duikt zo goed als zeker op in Odoorn

Hyalommateken komen oorspronkelijk uit Afrika en Azië. Ze zijn ongeveer twee keer zo groot en veel sneller dan de in Nederland veelvoorkomende schapenteek. Ook kunnen ze, in tegenstelling tot gewone teken, heel scherp zien. Daardoor kunnen ze minutenlang achter hun prooi aanrennen. De teken zijn eerder al in Duitsland gesignaleerd.
'Reuzenteek' duikt zo goed als zeker op in Odoorn

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.