College Emmen geeft gas voor sport- en beweegcampus (met nieuw FC Emmen-stadion)

FC Emmen Stadion
Sportpark De Oude Meerdijk stamt uit 1977 en is gedateerd geraakt © RTV Drenthe/Fred van Os
Een nieuw stadion voor FC Emmen in combinatie met plaats voor onderwijs, topsport en bedrijven. De gemeente Emmen wil tempo maken in dat dossier en trekt daarom de regie naar zich toe.
Het huidige stadion, De Oude Meerdijk, is verouderd en toe aan vervanging. Maar het is niet de bedoeling dat de gemeente zelf gaat investeren in of garant gaat staan voor de campus.
Dat is niet een taak van de gemeente, maar voor private partijen in combinatie met de toekomstige gebruikers van het nieuwe complex. Het college heeft inmiddels een budget van 150.000 euro beschikbaar gesteld om de haalbaarheid van dit plan te onderzoeken.

Carmelcollege en Drenthe College

De combinatie met andere functies naast voetbal komt ook niet uit de lucht vallen. In 2018 lanceerden het Drenthe College en het Carmelcollege plannen voor een topsporthal bij het stadion van FC Emmen.
Beide scholen hebben namelijk programma's voor aanstormende sporttalenten. Bovendien gaf het Carmelcollege vorig jaar aan onderzoek te doen naar verhuizing naar Sport- en Businesspark Meerdijk. Beide scholen zijn dan ook beoogde stakeholders.
Begin dit jaar richtte de gemeente samen met de provincie Drenthe en FC Emmen de stichting Sport- en Bewegingscampus op om de haalbaarheid te onderzoeken, maar de gemeente heeft de touwtjes inmiddels volledig in handen genomen, aldus sportwethouder Pascal Schrik. "Om een versnelling te kunnen aanbrengen, hebben wij de regie even naar ons toegetrokken."
Wethouder Pascal Schrik Emmen
Wethouder Pascal Schrik spreekt van een 'win-winsituatie'. © Gemeente Emmen

Sporthal Angelslo

Dat de gemeente vaart wil maken heeft ook te maken met het feit dat er in de gemeente diverse verouderde sportaccommodaties staan. De vervanging kan meegenomen worden in deze plannen, is een achterliggend idee. "We kijken in dat opzicht ook nadrukkelijk naar de sporthal in Angelslo, die heeft zijn beste tijd ook gehad. Ook daar speelt de vraag wat we daarmee gaan doen." Die vervangingsopgave wordt daarom ook meegenomen in het onderzoek.
In dat opzicht spreekt Schrik van een mogelijke win-winsituatie. Nu zijn alle partijen afzonderlijk met hun huisvestingsvragen bezig. Als je dat samen kunt oppakken dan heeft dat meteen een meerwaarde."

Een must

De Emmer voetbalclub vaart er naar zijn verwachting ook wel bij. "Als FC Emmen blijft aangewezen op het oude stadion, dan wordt de toekomstvisie voor wat betreft de eredivisie broos. Een nieuw complex is voor hen een must. Het stelt de FC in staat om een betere exploitatie te draaien."
Rond het einde van dit jaar moet er dus een haalbare business case liggen waar alle betrokken partijen zich in kunnen vinden, aldus Schrik.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl