Glassplinters zonnepanelen van afgebrande kippenschuur Assen liggen in de wijde omtrek

Zonnepanelenscherven Graswijk
De scherven van de zonnepanelen zijn flinterdun en de randen kunnen scherp zijn. © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Door de verwoestende brand van afgelopen maandag in een kippenschuur net buiten Assen, zijn er zonnepanelen geknapt. Stukjes glas zijn daardoor meegevoerd met de rook. Die zijn op diverse plekken rondom Geelbroek, Ekehaar en Eleveld terecht gekomen. Meerdere mensen in de buurt hebben stukken gevonden.
De Veiligheidsregio Drenthe (VRD) waarschuwde dan ook voor de stukjes van de zonnepanelen die meegevoerd zijn met de rook. "Deze kunnen erg scherp zijn." Aan boeren luidde de oproep dieren voorlopig binnen te houden en gewassen niet te gebruiken. Verder werd geadviseerd het glas op te ruimen met dikke handschoenen en in te leveren als chemisch afval. "Roet kun je verwijderen met een sopje en handschoenen."

Resten in Ekehaar

Op de dag van de brand bracht de VRD een kaartje naar buiten, waarin stond aangegeven waar resten van de zonnepanelen gevonden konden worden. Deze week werd duidelijk dat het gebied groter is. Zo zijn bij de VRD ook enkele meldingen binnengekomen uit Ekehaar, hemelsbreed zo'n 3,5 kilometer bij de schuur vandaan.
Het wit gestippelde lijntje is het gebied waarin volgens de VRD scherven konden liggen. Maar in het gebied daarbuiten zijn ook scherven gevonden, waarschijnlijk in dit hele rode gebied.
Een ronde langs verschillende boeren in Eleveld, Ekehaar en Geelbroek leert dat ook daar glasscherven zijn gevonden. Een van de boeren vertelde dat er zelfs stukken in het dorp Ekehaar lagen, zoals op de oprit van een woonhuis. De familie Vrijs uit Geelbroek vond in een halfuurtje lopen over hun land ongeveer tien stukken. En ook op het land van de familie Stoffers uit Ekehaar lagen enkele stukken puin. Maar de vraag is bij iedereen eigenlijk dezelfde: wat moeten we ermee?
"Je kan je land niet maaien, want dan kunnen de stukken in het gras komen. Dan is het niet meer bruikbaar als voer, want stel je voor dat de koeien dat opeten. Het niet kunnen gebruiken kost natuurlijk geld. En wat moet je eigenlijk met het gemaaide gras doen? Wegbrengen bij het chemische afval? En wie draait er op voor de kosten? Wij hebben eigenlijk geen idee", laat een van de boeren weten.

Nog veel onduidelijk

Voor de boeren bij wie de scherven op het land liggen is nog veel onduidelijk. De meesten halen het maar uit het land en gooien het weg. Het gras dat gemaaid moet worden laten ze nog maar even staan, vertelt een andere boer uit Geelbroek. "We laten het gras nu nog maar staan. Eerst gaan we met de verzekering bellen om te kijken wat we ermee kunnen en wat er vergoed wordt. Daar is het nu even op wachten, want onze verzekeraar moest ook nog even uitzoeken hoe het precies zit."
Want moet de schade aan het land van deze boeren nu zelf betaald worden, is het een verzekeringskwestie of moeten de verzekeraars met elkaar in gesprek gaan? Het zijn allemaal vragen, maar er is nog veel onduidelijk.
(tekst gaat verder onder de foto)
Foto zonnepanelenglasscherven
Een half uurtje speuren op het land leverde ongeveer tien stukken op © RTV Drenthe / Esmée Söllner
Ook voor verzekeringsmaatschappijen is het nog een onduidelijke kwestie, zo laat een woordvoerder van een maatschappij weten.
"Door de toename van het aantal zonnedaken wordt de kans groter dat bij een brand of storm ook zonnepanelen sneuvelen, met gevolgen voor onder meer bedrijven in de omgeving. Zonnepanelen kunnen uit elkaar spatten en minuscule glas- en metaaldeeltjes in de omtrek verspreiden. Het opruimen daarvan is complex, tijdrovend en kostbaar. Daarnaast is op dit moment is nog weinig bekend over welke stoffen bij branden vrijkomen en over de gezondheidskundige gevolgen daarvan. Vooralsnog is er bij een brand of storm waarbij zonnepanelen sneuvelen en deeltjes zich in de omtrek verspreiden dan ook geen sprake van een verontreiniging in de zin van de wet."

Gevolgschade ondernemers

Volgens de verzekeringsmaatschappij is het risico van de gevolgschade van een brand of storm in de buurt, te groot om zelf te dragen. "Ondernemers staan er dan ook zelf voor als hun bedrijf te maken krijgt met de gevolgschade van een brand of storm in de buurt waarbij deeltjes van zonnepanelen zich verspreiden op het eigen terrein. Dat risico is te groot om zelf te dragen."
Daarom verzekert Univé pas sinds vorige maand ruimer voor de gevolgen van brandrisico's door zonnepanelen, om ondernemers voor dit scenario zekerheid te kunnen bieden. Sinds vorige maand gebeurt dit automatisch voor de gevalschade aan hun zonnedak, maar ook kunnen ze aankloppen als er deeltjes op hun land komen, ook als ze afkomstig zijn van een brand bij een ander bedrijf.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.