Hoogleraar: 'De kloof tussen stad en platteland dichten? Dat is een illusie'

Dirk Strijker
Dirk Strijker leest de berichtgeving over Remkes © RTV Drenthe/Ineke Kemper
"Er is een kloof tussen de stad en het platteland." Dat zei Johan Remkes gisteren over de gesprekken die hij voerde over de stikstofcrisis met boeren, natuurorganisaties, politici en bedrijven. Remkes had scherpe kritiek op het kabinet over het beleid van de afgelopen jaren. Die noemde hij 'zwalkend' en soms 'falend'.
Die kloof oplossen? Dat is een illusie. Helemaal als je je bedenkt dat er niet één kloof is, benadrukt Dirk Strijker, emeritus hoogleraar plattelandsontwikkeling. "Ja er is een kloof tussen stad en platteland", erkent hij. "Maar er is ook een kloof tussen oud en jong, tussen arm en rijk, tussen de Randstad en alles daarbuiten. Er zijn wat dat betreft een heleboel kloven."

Erkenning van zorgen

En dat is eigenlijk ook niet nieuw. Door het zo specifiek te benoemen geeft Remkes volgens Strijker de boeren het gevoel dat de zorgen die zij hebben, gedeeld en erkend worden door hem. Dat kan een belangrijke zet zijn in het stikstofdossier. "Zo kom je weer on speaking terms met elkaar, die erkenning is echt belangrijk."
Bekijk hier de uitleg van hoogleraar Dirk Strijker over de kloof tussen platteland en stad:
Hoogleraar: 'De kloof tussen stad en platteland dichten? Dat is een illusie'
De vraag is nog of Haagse politici anders gaan kijken naar het platteland. "Kijk maar naar de 'aardgasellende' in Groningen", verduidelijkt de hoogleraar. "Het is wel duidelijk dat het daar niet goed is gegaan, maar er verandert nog niks. Maar het is belangrijk dat je weer aan dezelfde tafel zit en dat je vanuit het platteland duidelijk kunt maken wat daar speelt."

'Dichten kloof hoeft niet'

De kloof die Remkes benoemt zal dan ook niet worden opgelost, maar dat hoeft misschien ook niet. "De boeren, natuurorganisaties en de overheid gaan weer in gesprek met elkaar. Dat moet ook, want er is nog steeds een stikstofprobleem dat moet worden opgelost."
Deze erkenning kan volgens Strijker dan ook een mooi begin zijn. "Als je 24 uur later de kranten leest, dan is dat Remkes wel gelukt", sluit hij af.

Voelen Drenten 'de kloof?'

Om de stemming onder de Drenten te polsen over de kloof tussen stad en platteland, stond Wat vind jij vandaag in het teken hierover. De overgrote meerderheid gaf aan zich niet gehoord te voelen door 'Den Haag'. Het gaat om bijna 90 procent van de ongeveer 1.800 mensen die hun mening deelden.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.