Midden-Drenthe laat replica maken van zoekgeraakte gedenkplaat van Westerbork

Gedenkplaat
De gedenkplaat die kwijt is © Historische Vereniging Westerbork
Van de gedenkplaat die in 1946 werd aangeboden aan de gemeente Westerbork wordt een replica gemaakt. Het origineel is zoekgeraakt en niet meer teruggevonden.
De Historische Vereniging Westerbork nam de zaak hoog op. Het was al de tweede keer dat de historische plaat onvindbaar was. In 2015 werd de plaat nog teruggevonden in een opslagruimte van de gemeente Midden-Drenthe in Beilen.
Midden-Drenthe besloot in 2022 een onderzoek te doen naar het maken van een gedenkplaat, die als dankbetuiging is aangeboden door ouders van kinderen uit Den Haag en omstreken aan de bevolking van Drenthe. Samen met de historische vereniging is besloten om de replica te maken (kosten: een kleine 7.000 euro). Deze komt te hangen op het herdenkingsplein nabij de Stefanuskerk in Westerbork.
Voor de geschiedenis achter de gedenkplaat moeten we terug naar de hongerwinter van 1944/45. Haagse ouders sturen in hun wanhoop de kinderen naar waar nog te eten is. De Hagenezen vonden dat ze in onze provincie uitstekend zijn opgevangen en verzorgd. De dankbare ouders wilden daarom iets terugdoen. Ze zamelden geld in en er kwam een groot feest om Drenthe te eren. Ook werd een plaquette aangeboden, maar die is nog zoek.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl