Assen wil in 2025 eerste huizen bouwen in Havenkwartier

havenkwartier in toekomst
Het Havenkwartier moet ondanks 650 huizen een groene smoel krijgen © impressie gemeente Assen
Nu is het nog een ratjetoe aan bedrijven in het gebied rond de Havenkade. Maar over dik twee jaar hoopt Assen al te kunnen beginnen met het Havenkwartier waar 650 huizen komen in alle soorten en maten en voor iedereen.
Al jaren wil de gemeente het verpauperde industriegebied rond de Havenkade ontwikkelen tot woonwijk. Maar die stap komt steeds dichterbij, en een gebiedsvisie is inmiddels in de maak.

Groen en stoer

Groen, stoer en stedelijk. Dat zijn de hoofdingrediënten van het uiterlijk van de stadswijk, die pal tegen het centrum komt te liggen, ware het niet dat de Industrieweg een harde scheidslijn vormt tussen de stad en het havengebied. Voor die barrière moet nog een goede verbindingsroute worden bedacht.
Ook de Havenkade moet een noord-zuidverbinding krijgen, om beide woongebieden aan elkaar te verbinden. Dat gebeurt met een brug. Verder wordt er nog gesleuteld aan een fiets- en wandelverbinding over of onder het spoor door, richting Assen-Oost. Aanvankelijk stond er een 'luchtbrug' in het ontwerpplan, maar een tunnel blijkt nu ook een optie.

Mix van huizen

Over de soorten huizen is de gemeente duidelijk: iedereen moet er kunnen wonen, Assenaren, maar ook mensen uit de regio. De 650 huizen moeten een mix zijn van grondgebonden koopwoningen, huurhuizen, hoogbouw met appartementen, wat lagere wooncomplexen en wooncollectieven. "Voor elke portemonnee moet er plek zijn, en ook voor allerlei soorten leefstijlen", aldus de gemeente.
In elk geval is het niet de bedoeling dat elk huis z'n auto bij de deur heeft staan. De auto moet vooral uit het straatbeeld, is de filosofie. De wijk moet vooral 'een groene smoel' hebben, met groene steegjes en straatjes. Daarom zijn er in het gebied twee parkeergarages gepland.
Of dat idee, met parkeren buiten het gezichtsveld, ook de definitieve ontwikkelingsschets haalt, valt nog te bezien. De VVD-fractie, en mogelijk meerdere partijen, zien het nog niet zo zitten om de auto's te concentreren. Ze zien het als bezwaar voor toekomstige bewoners dat die vele honderden meters moeten lopen om bij hun auto te komen.
(tekst gaat verder onder de foto)
Havenkwartier
Naast wonen moet er ook plek komen voor bedrijvigheid en horeca in het Havenkwartier © RTV Drenthe / Margriet Benak

Ook bedrijvigheid

Maar het blijft niet bij wonen alleen bij de herontwikkeling van het havengebied. De gemeente Assen vindt ook dat er plek moet blijven voor bedrijvigheid. Zo is het bedrijfsverzamelgebouw, dat er nu zit, van plan te blijven.
Voor de graansilo ziet Assen toekomst als horecalocatie, vooral omdat er ook een buitenplaats achter zit. "Mogelijk een mooie plek voor een terras of andere reuring. Maar er zitten wat historische gebouwen, waar we wat mee moeten, die kunnen niet plat. Het Havenkwartier wordt meer dan alleen wonen, zo'n tien procent zal bedrijvigheid zijn", aldus de projectleider van de gemeente.
(tekst gaat verder onder de foto)
RWZI Assen
De rioolwaterzuiveringsinstallatie vlakbij het Havenkwartier kan stank opleveren, daarom moeten de bassins afgedekt © RTV Drenthe / Margriet Benak

Rioolgeur indammen

Maar voordat Assen huizen kan bouwen in het Havenkwartier, moet ze nog wel dreigende geuroverlast wegwerken. Want er kan narigheid komen van de nabijgelegen rioolwaterzuiveringsinstallatie (RWZI) van waterschap Hunze en Aa's. "We zijn in overleg over het afdekken van de bassins, zodat die reukloos worden. Zo hopen we te voorkomen dat er stank vandaan kan komen."
Om het havengebied ook echt te ontwikkelen als woonwijk, moet de gemeente nog bij heel wat bedrijven langs. Die zitten in de weg. "We zijn in gesprek met veel eigenaren. Dat gaat allemaal om individuele gesprekken, over hoe ze hun toekomst zien en waar, willen ze blijven, stoppen of verplaatsen."

Weinig vertrouwen

Aanvankelijk hadden veel ondernemers weinig vertrouwen in de plannen voor het Havenkwartier, toen de gemeente voor de eerste keer langskwam. "Ze zeiden, gooi maar op de stapel, dan kijken we er misschien es naar. Nu worden we zelfs gebeld om te komen praten."
Totdat er in het Havenkwartier gebouwd kan worden, is Assen druk bezig in Kloosterveen. Daar wordt Kloosterakker met 500 huizen de komende jaren gerealiseerd. Vlakbij het centrum staat het volbouwen van het vroegere Acmesa-terrein op punt van beginnen. Daar is plek voor 113 woningen.

Woningen in binnenstad

Ook staat er veel woningbouw in de binnenstad op stapel. Als straks boven 't Forum de 43 appartementen klaar zijn, wat eind dit jaar zal zijn, wil de projectontwikkelaar Vastgoed Groningen starten met de verbouw van het voormalige V&D-pand tot wooncomplex. Daar komen tientallen huurappartementen in. Eigenlijk had de verbouw allang bezig moeten zijn, maar de projectontwikkelaar wilde eerst 't Forum af hebben.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl