Omwonenden bezorgd over veiligheid en duur crisisnoodopvang Coevorden

Inloopavond crisisopvang vluchtelingen gemeente Coevorden 2
Inloopavond crisisopvang in Coevorden © ZO!34
Ernstige blikken, bezorgde gesprekken en veel vragen gisteravond bij de inloopavond over de crisisnoodopvang in Coevorden. In de oude Rabobank worden vijftig asielzoekers opgevangen. Is dat wel veilig? vragen omwonenden zich af.
Bij binnenkomst staan gemeentemedewerkers verspreid door de ruimte aan koffietafels. Overal hangen plattegronden van de indeling van de crisisopvanglocatie door het gebouw en de koffietafel met koeken staat klaar. De mensen lopen onwennig naar binnen, maar wanneer duidelijk is dat ze de medewerkers kunnen aanschieten voor vragen, beginnen de gesprekken.

Veiligheid

"Ik ben bezorgd over de veiligheid van mijn kinderen en de inwoners van Coevorden," zegt inwoner Daniel Duizendstra. "De politie komt haast nooit naar Coevorden omdat ze onderbezet zijn. Wat nou als er hier straks van die raddraaiers komen net als in Ter Apel? Wie gaat dan mijn kinderen beschermen?"
Een aantal mensen om Duizendstra heen knikken instemmend. "Dit is midden in het centrum, wat nou als hier ook gestolen gaat worden en vrouwen worden belaagd? Dat willen we hier niet. We willen ons veilig voelen als we buiten lopen. Dit is een klein rustig stadje."

Veiligheidsmaatregelen

Burgemeester van Coevorden Renze Bergsma gaat over de veiligheidsmaatregelen en geeft aan de nodige maatregelen te treffen. "Er komen locatiebeheerders, beveiligers overdag en in de nacht, we krijgen extra capaciteit vanuit de boa's. En natuurlijk is de politie inmiddels op de hoogte dat hier een extra opvanglocatie is en zij zullen hiernaartoe komen mocht er zich een incident voordoen."
Andre Kolk is de projectleider vluchtelingenopvang en geeft aan ook met centrummanagement van Coevorden te hebben gesproken. Centrummanagement heeft ook bezorgdheid geuit over veiligheid en diefstal.
"Ik snap de bezorgdheid en we proberen iedereen in de avond binnen te houden, we zullen zorgen voor afleiding en begeleiding. En voor iedereen die in Coevorden steelt, geldt hetzelfde: dan wordt de politie gebeld", aldus Kolk. "Als iemand uit de band springt en zich niet houdt aan de regels, dan hebben wij de afspraak met het COA dat we deze personen terug mogen brengen en dan zien we wel verder."
Inloopavond crisisopvang vluchtelingen gemeente Coevorden
Inloopavond crisisopvang vluchtelingen gemeente Coevorden © ZO!34

Geen inspraak nodig door noodwet

De manier waarop het besluit is genomen en waarop het nieuws bekend is gemaakt, is ook een veelbesproken onderwerp. Afgelopen dinsdag werd het nieuws bekend in de media en ontvingen omwonenden een brief op de mat met het besluit.
"Omdat er sprake is van een asielcrisis, moeten er snel beslissingen worden genomen. Daarom gaat het anders dan normale besluitvorming, er is ook een noodwet waardoor we deze beslissing zo kunnen maken", legt de burgemeester uit. "In totaal moeten de twaalf Drentse gemeenten 450 extra vluchtelingen opvangen en 50 komen hiernaartoe."
Bergsma vervolgt: "Maar ik begrijp dat het mensen overvalt en dat is begrijpelijk. Daarom organiseren we deze avond ook, zodat we kunnen uitleggen hoe het zit." Volgende week woensdag volgt nog een inloopavond.

Hoe tijdelijk is tijdelijk?

Wat deze avond duidelijk wordt is dat de nieuwe inwoners vluchtelingen uit Ter Apel zullen zijn. "Het zijn mensen die in de meest spannende periode van hun leven zitten en die een asielaanvraag doen, de IND zal bepalen of dat wel of niet kan," legt projectleider Kolk uit. "Hier zullen ze te horen krijgen wat hun volgende plek wordt om te verblijven, aangezien dit een tijdelijke opvang wordt. Half januari moet er meer duidelijk komen."
Is het echt een tijdelijke opvang? Dat vragen veel bewoners zich af. "Dat is wel wat de overheid van ons gevraagd heeft, zodat zij in deze drie maanden naar oplossingen kunnen zoeken", vertelt burgemeester Bergsma. "Ik hoop ook echt dat het tijdelijk is, maar ik kan het niet honderd procent garanderen."
"Daarmee bedoel ik dat als het echt niet anders kan in januari, wij niet vijftig mensen midden in de winter op straat zetten," vervolgt de burgemeester. "Ik ga uit van de geloofwaardigheid van de overheid en van deze gemeente, dus dan kan het misschien wat langer zijn, maar liever wat korter, dat zou ik het liefste willen."

Indeling

Ondertussen lopen andere omwonenden geïnteresseerd door het pand om te kijken wat de bedoeling is en hoe de nieuwe crisisopvang er uit komt te zien. Op de begane grond is er een gezamenlijke ruimte, spreekkamers, ruimte voor EHBO en een slaapruimte. Op de bovenverdieping komen er zeven slaapruimtes en nog twee gezamenlijke ruimtes.
"De keuze is op dit pand gevallen omdat het college van Coevorden mensen liever niet in een sporthal laat slapen," zegt Kolk. "Toch is het geen hotel wat we hier neerzetten, maar mensen hebben wel wat meer privacy en comfort. Het blijft een crisisopvang zonder veel luxe."

Vreugde en vrijwilligers

Semah Moakket en haar gezin uit Syrië staan aan een tafeltje druk te praten met een medewerker. "Mijn broer is aangekomen in Ter Apel, is het mogelijk dat hij naar deze tijdelijke opvang komt?"
Het blijkt dat Moakket haar broer sinds 2011 niet meer gezien heeft voordat hij naar Ter Apel kwam. "Zijn reis naar Nederland heeft lang geduurd en was erg zwaar", vertelt Moakket. Toch straalt zij deze avond voornamelijk vreugde uit. "Ik ben zo blij dat hij nu eindelijk dichtbij is, ik heb al die jaren geen familie om me heen gehad en het zou fantastisch zijn als hij nog dichterbij zou kunnen komen, ook al is het maar voor drie maanden."
Vervolgens schrijft Moakket zich in als vrijwilliger bij de tijdelijke opvang en haar man ook, ze spreekt namelijk goed Nederlands en Arabisch. Naast het tweetal hebben meerdere mensen zich opgegeven als vrijwilliger.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl