Wat is er dit weekend te doen in Drenthe?

Stiefkiekn in 't duuster
Levende standbeelden in het donker tijdens Stiefkiekn in 't duuster © eigen
Zonnig en lekkere temperaturen met mogelijk een buitje, het wordt een heerlijk herfstweekend in Drenthe. Ga er lekker op uit tijdens een wandeling of fietstocht of bezoek een van de leuke evenementen die er dit weekend zijn! Dit is een selectie van de leukste en meeste bijzondere uitstapjes.
We beginnen het weekend op vrijdag en zaterdagavond muzikaal in de Zuidoosthoek met Buspop. Vanuit eetcafé Groothuis in Emmen stap je in een oude Amerikaanse schoolbus en maak je een tocht langs drie live optredens in de regio. In zalencentrum Melody Barger-Oosterveld treedt Disco Dance Department op, in café Postkantoor in Nieuw-Amsterdam Leon Moorman en in grand café Het Perron in Valthe Greymen. De avond wordt afgesloten met een spetterend optreden in café Groothuis met een optreden van At Your Service. Er zijn nog kaarten te koop.

Piratenfestival in Nieuw-Balinge

Natuurlijk kun je zaterdagavond losgaan op de muziek van onder meer Snollebollekes en Django Wagner tijdens het Mega Piraten Festival in Klazienaveen, maar wij worden ook helemaal wild van het (mini) piratenfestival in Nieuw-Balinge. Dorpshuis De Heugte is daar dit weekend het domein van de piraten of eigenlijk de piratenmuziek. Drie dagen lang wordt er piratenmuziek gedraaid vanuit het dorpshuis en zijn er live optredens. Vrijdagavond treden Miranda en The Music Boys op, zaterdag komen Dennis Baas, Silvia Swart, DJ Remco Wekema en andere naar De Heugte. Tijdens het evenement wordt geld ingezameld voor stichting Hartekind. De entree is gratis.

Coevorden bevrijd in het Stedelijk Museum

Met de oorlog in Oekraïne in ons achterhoofd kijk je toch iets anders aan tegen de bevrijding van Coevorden in 1672. Dat jaar werd door een slim plan van inwoner Meindert van der Thijnen de stad heroverd op Bommen Berend. De schoolmeester bedacht dat je biezenmatten over de wakken in het ijs van de vestinggracht kon leggen, waardoor soldaten van het leger van Carl Rabenhaupt een verrassingsaanval uitvoerden en Coevorden werd bevrijd. Zaterdag opent in het Stedelijk Museum Coevorden de tentoonstelling De Vesting heroverd. Hierin staat de bevrijding van de stad centraal.

Stiefkiekn in 't duuster

Standbeelden die bewegen? Jawel, in het centrum Westerbork komen ze zaterdagavond tot leven. Of misschien beter gezegd, levende artiesten veranderen in standbeelden tijdens Stiefkiekn in 't duuster. Dit jaar gaat de 3,5 kilometer lange route deels door het dorp en deels door het bos. Langs de verlichte route staan onafgebroken 17 levende standbeelden in de schijnwerpers. Daarnaast is er ook straattheater. De artiesten op Stiefkiekn in 't duuster staan van 19:00 tot 21:00 uur op hun plaats en de entree is 2 euro.

Kanoën over de Hunze

Trotseer de elementen tijdens een kanotocht over de Hunze. Met een gids ga je op zoek naar de bever en de otter. Daarnaast vertelt de gids je alles over het wetlandgebied van het Hunzedal. Onderweg maak je een tussenstop. Op een kampvuurtje wordt wildplukthee en kampvuurkoffie gemaakt bij een lekker bannockbroodje. Ervaring voor de kanotocht is niet nodig, een goede conditie wel. De tocht start in de buurt van molen De Juffer in Gasselternijveen. Meedoen kost 50 euro. Aanmelden is noodzakelijk en kan hier.
kanovaren over de Hunze
Het Wilde Weg houdt zaterdag een kanotocht over de Hunze © Tim Horneman

Atelier-ronde Zuidwest-Drenthe

Op vijf locaties in Zuidwest-Drenthe laten 14 kunstenaars van Beeldend Collectief Drenthe hun werk dit weekend zien aan publiek. Ontdek de technieken die zij gebruiken, van beeldhouwkunst tot schilderkunst. De ronde is op ieder punt te starten, bijvoorbeeld in Ruinerwold waar schilderes Coby Bos te vinden zal zijn samen met Janneke Hogerheijde die tekent met draad. In Ruinen zijn in het het keramiekatelier van Marion Storm ook Eveline Villerius, Marijke van der Linden en Loes van Dijk te vinden met verschillende technieken.

In Ansen zijn in het atelier van Hugo Galama niet alleen zijn ruimtelijk werken te zien, maar ook die van Maya Mastwijk en pentekeningen van Erik Stokker. Grafiek van Jaap de Jonge, keramiek van Martha Veldthuis en schilderijen van Sejo Slingenberg zijn te zien in het atelier van Jaap de Jonge. Tekenaar Arne Brink opent in Dieverbrug zijn werkplek, waar dit weekend ook schilderijen van Maartje I Jansen gepresenteerd worden. De ateliers zijn tussen 11.00 en 17.00 uur te bezoeken.

Blotevoetendans

Trek je schoenen en sokken uit en ga lekker swingen tijdens de blotevoetendans zondag in Meppel. Tussen 11.00 en 13.00 uur kun je vrij bewegen op muziek in wijkgebouw Boerhoorn. In een ongedwongen sfeer kun je zelf je ritme bepalen, dansend in je eentje of met anderen. Meedoen kost, naar draagkracht, tien of vijftien euro. Dat is inclusief koffie, thee en iets lekkers.

Beste trialcoureurs van Nederland naar Sleen

De trialbaan in Sleen is dit weekend het decor van de een na laatste wedstrijd in het Open Nederlands Kampioenschap Trial. Tijdens deze sport moeten motorrijders vier rondes van acht proeven rijden, waarbij ze met de voeten niet de grond mogen raken. De rijders met de minste strafpunten gaan uiteindelijk met de prijzen naar huis. De wedstrijd begint om 10.00 uur op het terrein aan de Meulenkampweg 1A en is rond 16.00 uur afgelopen. De entree is gratis.

Vollemaanwandeling op het Sleenerzand

Beleef het Sleenerzand in de duisternis en daag je zintuigen uit tijdens volle maan. Wandel mee met de gids van Staatsbosbeheer door dit bijzondere bosgebied. Met behulp van een batdetector wordt er gezocht maar vleermuizen en misschien klinkt er ook wel een weerwolf. De wandeling start om 19.00 uur op de parkeerplaats van Staatsbosbeheer bij het Kibbelveen en duurt ongeveer anderhalf uur. Meedoen kost 8 euro voor volwassenen en 4 euro voor kinderen tot en met 12 jaar. Vooraf aanmelden is noodzakelijk via www.staatsbosbeheer.nl/zuidoostdrenthe.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl