Hof velt oordeel over fatale overval in Gees

Politieonderzoek een paar uur na de overval (Rechten: Van Oost Media)
Politieonderzoek een paar uur na de overval (Rechten: Van Oost Media)
Het is een spannende dag voor de nabestaanden van Koert Elders, die op 30 juni 2016 overleed na een brute overval op hem en zijn vriendin in hun huis in Gees. Vandaag beslist het gerechtshof in Leeuwarden over het lot van de vier mannen die de vriendin, kinderen en kleinkinderen van de 69-jarige Elders ‘onmetelijk verdriet’ hebben aangedaan, zoals ze het zelf zeggen.
heeft het Openbaar Ministerie (OM) in hoger beroep geëist tegen Amsterdammer Abdelhak B. Eén jaar meer dan de eis bij de rechtbank. Volgens de medeverdachten was de 30-jarige Amsterdammer de meest gewelddadige overvaller. Zelf ontkent hij dat hij in Gees geweest is, ondanks dat zijn DNA op het lichaam van Elders gevonden is.

'Terug naar de rechtbank'

Tegen de 24-jarige Belg Yero V. en zijn landgenoot Anouar K. (28) eiste het OM dertien jaar cel. Dat zij hebben bekend dat ze de overval hebben gepleegd, weegt mee in hun voordeel. De zaak tegen de derde Belg, Fidan J. (26) moet opnieuw worden gedaan bij de rechtbank, eiste de advocaat-generaal vorige maand bij het hof.
Tegen J. kon hij geen straf eisen, omdat het OM door de rechtbank niet ontvankelijk is verklaard in zijn zaak. Daardoor heeft de rechtbank niet inhoudelijk gekeken naar zijn betrokkenheid bij de zaak. Zelf ontkent J., maar het OM vindt dat er bewijs is dat hij wel degelijk betrokken is. Uit telefoongegevens blijkt dat hij in de nacht van 30 juni 2016 in de buurt van Gees was en in die periode had hij twee auto's gehuurd. De overvallers die vanuit Den Haag naar Gees kwamen, reden in twee auto's, is de overtuiging van het OM.

Tipgever

Volgens V. en K. waren ze echter samen met Abdelhak B. in één auto. De advocaat-generaal gelooft dat niet. Het OM vermoedt dat er nog drie mannen betrokken zijn bij de overval en dat de verdachten hen uit de wind houden. Of zij worden vervolgd, hangt af van het oordeel van het hof in de zaak van de hoofdverdachten.
Het OM gaat er vanuit dat B. en de Belgen V. en K. de daadwerkelijk overvallers waren. J. en de andere drie hielpen met de organisatie en van één van hen kwam ook de tip dat bij Elders thuis een paar ton te halen viel.

Lees meer: Verdachten overval Gees willen in gesprek met nabestaanden Elders

Uiteindelijk bleek er zo'n 5.000 euro in huis te zijn en wat sieraden, verklaarden de Belgen die de overval hebben bekend. Zij zeggen ontzettend spijt te hebben van de overval, die volgens hen compleet uit de hand gelopen is. Dat er doden zouden vallen, was vooraf niet de bedoeling.

Fouten OM en politie

De zaak is, zowel bij de rechtbank vorig jaar, als vorige maand bij het hof, overschaduwd door fouten die de politie en ex-officier van justitie Agnes de Vries hebben gemaakt rondom het verhoor van een getuige. De rechtbank tilde er zo zwaar aan dat ze het OM niet ontvankelijk verklaarde in de zaak van Fidan J. De andere drie mannen kregen straffen tot twaalf jaar cel; lager dan de eisen.
Als het aan de advocaten van de Belgen en de Amsterdammer ligt, wordt het OM nu in alle vier de zaken niet ontvankelijk verklaard. Door de fouten die zijn gemaakt, hebben de mannen geen eerlijk proces gehad, vinden zij. De advocaat-generaal erkent dat er fouten zijn gemaakt, maar vindt niet dat die zo erg zijn geweest dat de verdachten vrijuit moeten gaan.

Lees meer: 'Officier van justitie in zaak Gees moet alsnog worden vervolgd'

Het eindoordeel van het hof wordt rond twee uur vanmiddag bekend.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.