Asielzoekerscentrum Hoogeveen blijft komende vijf jaar mensen opvangen

Bij het AZC in Hoogeveen hangt standaard de regenboogvlag uit.
Het AZC in Hoogeveen gaat vijf jaar langer vluchtelingen opvangen © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Het asielzoekerscentrum langs de Kinholtsweg in Hoogeveen blijft de komende vijf jaar onderdak bieden aan asielzoekers. Die periode kan in 2028 met nog eens vijf jaar verlengd worden.
De toestroom van vluchtelingen groeit nog steeds, het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) sprak daarom ook de wens uit om voor een langere verbintenis te kiezen. In eerste instantie was drie jaar een optie, maar dat zijn er uiteindelijk dus vijf geworden.

'Voelen ons verantwoordelijk'

"We voelen ons medeverantwoordelijk voor het opvangen van mensen die moeten vluchten uit eigen land", zegt burgemeester Karel Loohuis. "Het is wel zo dat we strenge afspraken met elkaar hebben kunnen maken." Het maximum aantal mensen dat opgevangen kan worden in de voormalige gevangenis blijft 1000. Veiligelanders en minderjarige asielzoekers worden ook niet meer opgevangen op de locatie.
In het verleden kampte Hoogeveen met overlast bij het azc. "De eerder genoemde groepen zorgen daar het meeste voor", vervolgt Loohuis. "Inmiddels is het zo dat we maar een paar klachten hebben gehad de afgelopen periode. Het gaat dus eigenlijk best wel goed. Ook is het zo dat we hiermee werkgelegenheid in de omgeving kunnen houden."
(Artikel gaat verder onder de video)
Asielzoekerscentrum Hoogeveen blijft komende vijf jaar mensen opvangen

Flink investeren

Milo Schoenmaker, bestuursvoorzitter van het COA, is ook blij met de verlenging. "En dat is vanwege verschillende redenen. Het is al moeilijk genoeg om goede opvangplekken te vinden op dit moment. Het azc in Hoogeveen is een grote opvangplek en loopt voor de rest goed. Daarom is het juist mooi dat we voor een langere periode weer een afspraak konden maken."
Schoenmaker ging zelf op bezoek op de locatie in Hoogeveen. Daar heeft hij zijn medewerkers gesproken. "Mensen hebben het daar ook naar hun zin en willen er graag langer blijven werken. Die duidelijkheid kunnen we ze nu ook geven."
De komende tijd wil de organisatie flink investeren in het pand. Het moet vooral duurzamer worden, omdat de energieprijzen enorm zijn gestegen. "Daar gaan we geld voor inzetten. Dan moet je vooral denken aan de komst van een warmtepomp en wat zonnepanelen.

Ondersteuning Ter Apel

De gemeente heeft inmiddels de raad en omwonenden geïnformeerd. Afspraak is dat wanneer er problemen zijn, die worden opgelost. Volgens Hoogeveen gaan de bewoners in de Handhaving & Toezicht locatie (HTL) niet voor overlast zorgen. Dat is een afgeschermd gedeelte binnen het azc voor overlastgevende asielzoekers. Daar zijn strikte afspraken voor gemaakt en die blijven gelden.
In de tussentijd is de gemeente druk aan het zoeken naar een tijdelijke crisisopvang om Ter Apel te ontlasten. Afspraak was om die voor 1 oktober te realiseren, alleen is er nog geen geschikte locatie gevonden.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl