Onveilige sfeer in kleedkamer onzichtbaar, maar daardoor niet ongebruikelijk

Kleedkamer sport
De kleedkamer van HVA in Assen © RTV Drenthe
Twee sportclubs in Drenthe beginnen vandaag met het maken van zogeheten 'veilige kleedkamers'. Nog te vaak stoppen jongeren met sporten doordat ze zich niet op hun gemak voelen. Zonde en onnodig vinden betrokken partijen.
De sproeiers van het veld bij de hockeyvereniging HVA in Assen staan aan. De jongens van A1 beginnen straks aan hun wedstrijd en het veld moet nat zijn zodat de bal genoeg snelheid heeft. Een regenboog verschijnt in de weerspiegeling van de waterdruppels. Binnenkort volgen er meer, dan gedrukt op vlaggen bij de ingang van het clubhuis om meer aandacht te vragen voor onder andere LHBTIQA+.

Lachen om dom grapje

Joran Wolters, speler van A1, praat in de kleedkamer met een paar van zijn maatjes. In zijn eigen team herkent hij de signalen van een onveilig gevoel in de kleedkamer niet. "Veel mensen kennen hier elkaar al hartstikke lang. Het is niet zo dat we elkaar helemaal kapotmaken, maar we kunnen wel eens met een dom grapje over iemand lachen."
Toch vindt hij de campagne waar zijn club aan meedoet goed én nodig. "Ik spreek nu voor het team waar ik in zit, maar ik weet niet hoe dat gaat in andere teams. Ik heb wel eens geluiden gehoord van mensen die zich niet prettig voelen, dus ik denk dat het wel heel erg kan helpen voor deze club en ook voor andere clubs."
Bekijk hier de video waarin de campagne bij de hockeyclub van start gaat:
Campagne Veilige Kleedkamers van start

Uitval

Ga je anders om bij het douchen als je weet dat je teamlid op hetzelfde geslacht valt? Of wordt iemand vaak voor 'homo' uitgemaakt bij het maken van een fout? Het zijn volgens Marijtje Molenhuis, projectleider van Sport Drenthe, voorbeelden die mensen kunnen tegenhouden om te sporten.
"Wat wij zien is, en ook wat uit onderzoek blijkt, is dat er heel veel uitval is in de leeftijden van 12 t/m 18 jaar in de LHBTI-doelgroep", vertelt Molenhuis. "Vooral door het gevoel dat een jongere niet zichzelf kan zijn."

'Dat speelt hier niet'

Maar hoe groot het probleem precies is, is moeilijk te meten. Scheldpartijen of het maken van zogenaamd 'goedbedoelde grapjes' gebeurt vaak achter de gesloten deuren van de kleedkamer. "Als je het de verenigingen vraagt krijg je verschillende signalen. De ene vereniging zegt: dat speelt hier niet. Er zijn ook verenigingen die zeggen: we zien wel dat het speelt maar we weten niet hoe we er iets aan moeten doen."
De campagne moet beide soorten verenigingen helpen. Sportverenigingen krijgen handvatten uitgereikt en ze kunnen een vignet krijgen als ze aan bepaalde stappen voldoen. "Zodat je aan de buitenkant kan laten zien aan deze jongeren: bij deze vereniging is iedereen welkom."

Breder trekken

Bij HVA is onder andere een vertrouwenspersoon aangesteld en krijgen teammanagers en spelbegeleiders een instructie hoe ze het onderwerp bespreekbaar moeten maken. "Het is voor ons een mogelijkheid om te laten zien dat we ook een maatschappelijk doel hebben", vertelt Alexander van Leijenhorst van de vereniging. "We willen sporten laagdrempelig maken. Dat wil zeggen: iedereen moet kunnen sporten."
(Tekst gaat verder onder de foto)
Alexander van Leijenhorst bij zijn Hockey Vereniging Assen
Alexander van Leijenhorst bij zijn Hockey Vereniging Assen © RTV Drenthe / Josien Feitsma
Van Leijenhorst wil dat nog breder trekken dan alleen seksuele voorkeur. "Ook religie, je achtergrond, waar kom je vandaan? Rijk of arm? Er moet eigenlijk geen onderscheid meer zijn. Iedereen moet hier kunnen hockeyen."
De sproeiers hebben hun werk gedaan en het team kan het veld betreden. De jongens rennen de kleedkamer uit. Ze zijn klaar voor de wedstrijd. Een paar jongens zijn in gesprek. "Nee joh, ik ben toch geen homo?", klinkt er. Ook op de dag van de start van de campagne wordt duidelijk waarom die er is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.