Eenmalig zes miljoen euro extra voor nationale parken

Minister Carola Schouten van Natuur stelt voor de periode 2020-2022 zes miljoen euro extra beschikbaar voor de nationale parken. In Drenthe zijn drie Nationale Parken: het Dwingelderveld, de Drentsche Aa en het Drents-Friese Wold.
"In de parken komen de waarden van natuur bij uitstek naar voren: mooi, kwetsbaar en noodzakelijk. Natuur is de basis van ons bestaan", schrijft minister Schouten in een Kamerbrief. Volgens haar verdient de kwetsbare natuur onze aandacht en bescherming.

Internationale marketingcampagne
Volgens Schouten moet het bedrag vanuit de overheid worden aangevuld door geld uit de regio. Naast de zes miljoen euro, was al jaarlijks één miljoen beschikbaar voor educatie en daar komt eenmalig 1,4 miljoen euro bij voor een internationale marketingcampagne. 

Nieuwe standaard
Naast de financiën, komt Schouten ook met een nieuwe standaard voor de nationale parken. Onderdeel daarvan is dat de huidige parken groter moeten worden, maar ook dat de identiteit van de parken versterkt moet worden. Daarnaast vindt ze dat de verbinding met regionale gemeenschappen, educatie en het ontwikkelen van onderzoekprogramma's een belangrijke rol spelen.

De zes miljoen die Schouten beschikbaar stelt, is dan ook bedoeld voor de parken die zich richting de nieuwe standaard gaan ontwikkelen. Zij verdienen volgen Schouten extra ondersteuning. De basisfinanciering van de parken ligt volgens Schouten niet bij het Rijk.