Nieuw DNA-onderzoek wijst verdachte aan in Drentse zedenzaak

lab nfi
Een laboratorium van het NFI © RTV Drenthe/Ineke Kemper
Een nieuw DNA-onderzoek, waarmee het verschil in het vrijwel identieke erfelijk materiaal van eeneiige tweelingen kan worden vastgesteld, heeft voor een doorbraak gezorgd in een Drentse zedenzaak. De 28-jarige Rick K. uit Zuidlaren wordt verdacht van het verkrachten van een 76-jarige vrouw in juli 2019 in een natuurgebied bij Schipborg. De man is de helft van een eeneiige tweeling en hij wijst zijn broer aan als mogelijke dader.
De rechtbank in Assen besliste in augustus 2020 dat dit nieuwe DNA-onderzoek moest worden verricht. Maandag legden de onderzoekers de uitkomsten voor aan de rechtbank in Assen. Volgens hen zijn er vijf bruikbare verschillen gevonden in het DNA-materiaal van de eeneiige broers. Hierdoor kan nagenoeg met zekerheid het gevonden DNA op de kleding van de vrouw gelinkt worden aan de juiste persoon, de 28-jarige Rick K. Het is volgens het Nederlands Forensisch Instituut (NFI), dat bewijsstukken onderzoekt in strafzaken, meer dan een miljard keer waarschijnlijker dat het zijn DNA is en niet dat van zijn broer. Dat is de hoogste bewijskracht die het NFI kan rapporteren.
Tot dusver kwam in strafzaken, waarbij eeneiige tweelingen waren betrokken en het bewijs uitsluitend bestond uit een DNA-spoor, vrijwel altijd tot een vrijspraak. Eenvoudigweg, omdat de rechter het spoor op basis van een standaard DNA-onderzoek niet kon toeschrijven aan de ene of de andere helft van de tweeling. Dit is de eerste keer dat die impasse in een strafzaak is doorbroken.
Ondanks de uitkomsten van het DNA-onderzoek ontkent Rick K. nog steeds dat hij degene is die de 76-jarige vrouw verkracht heeft. Naast het DNA is er meer bewijs dat de man uit Zuidlaren aanwijst als dader. Het Openbaar Ministerie komt later vandaag met een strafeis tegen de man.
DNA-deskundige Arnoud Kal van het NFI over het onderzoek

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.