Mosselen gaan strijd aan met blauwalg

Waterschap Noorderzijlvest heeft mosselmatten geplaatst in het Paterswoldsemeer. Hiermee gaan ze de strijd aan tegen de blauwalg.
De mosselen moeten zorgen voor schoner water en dus minder blauwalg. De mosselen komen uit het noordelijke deel van het Paterwoldsemeer. Door de matten ook op andere plekken te plaatsen, hoopt het waterschap dat de mosselen zich gaan vestigen en uitbreiden in het zuidelijke deel.
De schelpdieren zijn vastgemaakt op biologisch afbreekbare matten van aardappelzetmeel en deze matten vergaan na ongeveer tien jaar. Wanneer de mosselen zich gaan uitbreiden kan het zijn dat niet alleen de kwaliteit van het water hiervan profiteert, de matten kunnen ook een schuilplek zijn voor dieren en er kunnen zich ook planten op vestigen.

Proef in emmer

Het waterschap deed een proef met de mosselmatten in een kleine emmer en toen was het water na een uur al schoon. De komende tijd blijft het waterschap de waterkwaliteit testen, om te zien of de mosselmatten ook effect hebben in een grote plas.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.