Roden eert het werk van Vasalis met een kunstwerk op het Heereborchplein

Het kunstwerk is gebaseerd op het gedicht 'Daphne' van Vasalis
Het kunstwerk is gebaseerd op het gedicht 'Daphne' van Vasalis © RTV Drenthe / Dylan de Lange
Op een vol Heereborchplein in Roden werd vanmiddag het kunstwerk ter ere van dichteres Vasalis onthuld. Kunstenaar Cornelis Dings heeft het beeld opgebouwd met elementen uit het gedicht 'Daphne'.
Het kunstwerk maakt deel uit van de centrumontwikkeling van Roden, waarbij er door de gemeente opdracht werd gegeven om het werk van dichteres Vasalis als inspiratie te gebruiken. Dat is een drie meter hoge kunstboom geworden, bestaande uit verschillende stammen, takken, vogels en in de top het personage Daphne.

Ereplek op een fraai plein

De gemeente Noordenveld wilde met de nieuwe centrumplannen graag het Heereborchplein in Roden verfraaien. Daarvoor zag ze de kans om het werk van Vasalis een ereplek te geven, midden in het dorp. Samen met de bibliotheek, mensen uit de buurt en de ondernemers is een commissie opgezet. De Vasaliswerkgroep zette zich ruim twee jaar in voor het kunstwerk.
Vasalis
De dichteres Vasalis woonde een groot deel van haar leven in Roden. Ze werd in Den Haag geboren. Vasalis is de schrijversnaam van Marghareta Droogleever Fortuyn-Leenmans (1909-1998). Vasalis studeerde geneeskunde en antropologie aan de Rijksuniversiteit Leiden en vestigde zich in 1939 als arts in Amsterdam. Later werkte ze als kinderpsychiater in Assen en Groningen. In 1940 debuteerde zij met de novelle Onweer. In hetzelfde jaar verscheen haar bundel Parken en woestijnen, die bekroond werd met de Van der Hoogtprijs. Vasalis ontving voor haar oeuvre de Constantijn Huygensprijs in 1974 en de P.C. Hooftprijs in 1982. Ze behoort tot de meest gelezen dichters in Nederland.
De werkgroep vroeg in juni vorig jaar de beeldend kunstenaar Nicolas Dings voor de opdracht, die eerder beelden maakte ter ere van (het werk van) bijvoorbeeld de filosoof Spinoza of popgroep The Beatles. Hij vertrok die zomer naar Frankrijk om in het werk van Vasalis te duiken. Een gedicht sprong er bij hem bovenuit.
Kunstwerk ter ere van Vasalis onthuld
"Het gaat om het eren van het hele oeuvre van Vasalis", vertelt Dings. "Maar ik heb het gedicht Daphne als inspiratie genomen. Daarin staat transformatie centraal. Op de zuil staat een strofe uit het gedicht, die gaat over groeien en over ergens geworteld zijn. Vasalis wortelde zich in Roden. Het kunstwerk bestaat zo uit meerdere elementen", beschrijft hij zijn beeld. "De vogels die op de takjes zitten zijn wielewalen. Daar gaat ook een van haar gedichten over."
Ook de zoon en dochter van de dichteres zijn bij de onthulling. Zó veel aandacht voor zijn moeder ontroert Hal Droogleever Fortuyn. "Ik vind het een heel mooi monument geworden. Ik ben er trots op dat haar deze eer toekomt."

Crowdfunding

Het beeld heeft 56.000 euro gekost, waarvan de gemeente en de provincie samen ruim 40.000 euro neerlegden. De rest komt uit het Mondriaanfonds en een crowdfunding, die iets meer dan 6000 euro opleverde.
Ter ere van haar honderdste geboortedag werd er in 2009 in de boomgaard van havezate Mensinge het Vasalismonument geplaatst en nu wordt haar werk geëerd in het dorpshart. Daar blijft het wat de plannen betreft niet bij, want er zijn plannen voor een fiets- en wandelroute langs belangrijke plekken uit het leven van Vasalis, zoals haar woonhuis. Die route zal ook langs het Heereborchplein gaan, waar nu het hoge beeld de blikvanger is.

Heb jij een tip voor ons?
Stuur een bericht, foto of video via WhatsApp of mail de redactie.