Vissers staan te springen om snoeken te vangen in recreatieplas Schoonhoven

Hengelsportverenigingen willen maar wat graag snoeken vangen in de recreatieplas Schoonhoven, waar afgelopen weekend een meisje werd gebeten door vermoedelijk een snoek.
"Daar hebben wij zeker oren naar. Er zijn wel een aantal leden die er graag willen vissen", zegt Johan Lijster van de Hoogeveense hengelsportvereniging Het Vette Baarsje. "Behalve snoeken schijnen er ook nog dikke karpers te zwemmen."

Afgelopen week werd de 11-jarige Mirthe uit Meppel in het recreatiegedeelte van de zwemplas bij Hollandscheveld gebeten. Waarschijnlijk is een snoek de dader.


Grote snoeken
De bijter zal waarschijnlijk niet snel aan een hengel hangen. "Wij mogen niet vissen in het recreatiegedeelte van Schoonhoven", zegt Chris Hooge, voorzitter van hengelsportvereniging De Brasem uit Nieuwlande. "Een snoek kan tot anderhalve meter lang worden. Ik denk dat er behoorlijk grote exemplaren rondzwemmen. Om daar een hengeltje uit te gooien zou zeker mooi zijn!"

Ook Lijster denkt dat er flinke snoeken rondzwemmen. "Er wordt niet gevist en vorig jaar zijn er vanuit het ondiepe gedeelte van de plas heel veel stekelbaarsjes overgezet. Dat is voer voor de snoeken." 

Beide visfanaten zeggen overigens nog nooit eerder te hebben gehoord dat iemand is gebeten door een snoek. 

Wedstrijd
Naast de zwemplas ligt een visvijver. Toch kijken de vissers met begerige ogen naar het recreatiegedeelte. "Ik heb wel eens voorgesteld om daar een wedstrijd te houden, om er wat vissen uit te halen", vertelt Hooge. 

Lijster vindt dat een goed idee. "Dat zou dan in de winter kunnen, dan hebben zwemmers en vissers geen last van elkaar." Het zou trouwens niet betekenen dat snoeken definitief verdwijnen uit het zwemwater. "Als je dat wilt, dan moet je met een gespecialiseerd bedrijf de hele plas leeghalen."