Na drie jaar einde aan estafette van kinderzwerfboeken in Drenthe

Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma rondt het project af met leerlingen van kindcentrum Driemaster in Assen met een voorleesestafette.
Commissaris van de Koning Jetta Klijnsma rondt het project af met leerlingen van kindcentrum Driemaster in Assen met een voorleesestafette. © RTV Drenthe / Floor Visser
Niet in elk huis staat een kast vol kinderboeken. Het kan zijn dat ouders zelf niet zo van lezen houden of omdat er gewoon geen geld is om een boek te kopen. Om kinderen uit deze gezinnen toch aan het lezen te krijgen, werd drie jaar geleden het project 'zwervende kinderboeken' bedacht. Vandaag werd de zwerftocht afgerond in het provinciehuis in Drenthe.
Boeken die door het hele land zwierven moesten kinderen stimuleren om te lezen. Het project werd afgesloten door leerlingen van kindcentrum Driemaster in Assen en commissaris van de Koning Jetta Klijnsma met een voorleesestafette. Drie jaar geleden gaf zij het eerste zwerfboek door aan een andere commissaris. "Omdat alle kinderen in aanraking moeten kunnen komen met lezen en boeken", vindt Klijnsma.

Meer dan 2,5 miljoen zwervende boeken

De commissaris speelde een belangrijke rol in het initiatief. "Ik heb mijn collega-commissarissen gevraagd of ze mee wilden doen en kinderen wilden oproepen om boeken te laten zwerven." En dat is gelukt, zo blijkt uit cijfers van het Nationaal Fonds Kinderhulp, waar het project onderdeel van is. Meer dan 2,5 miljoen boeken zijn gaan zwerven door het initiatief.

Zwerfstations

Wanneer kinderen een boek uit hebben, kunnen ze deze achterlaten op een van de zogeheten 'zwerfstations'. In heel het land zijn de zwerfboeken op bijna 5.000 plekken gratis mee te nemen.
Ook in Drenthe zijn tientallen stations te vinden. Zo ook bij kindcentrum Driemaster in de Asser wijk Pittelo. "Onze leerlingen of hun ouders kunnen een boek mee naar huis nemen. Daarna kunnen ze het boek doorgeven aan een neefje of nichtje of weer bij ons op school inleveren", legt directeur Heleen Drent uit.
Bekijk een impressie van de voorleesestafette in het provinciehuis (het artikel gaat verder onder de video):
Kinderzwerfboeken in Drenthe moeten arme kinderen aan boeken helpen
De leerlingen maken dankbaar gebruik van de leesmogelijkheid, zo vertelt Drent. "Ze vinden het heel bijzonder dat ze zomaar een boek mee mogen nemen dat een poosje van hen is. Want alles kost geld, dat weten onze kinderen maar al te goed."

'Mooiste cadeau wat je een kind kunt geven'

Een afronding van het project betekent niet dat er geen boeken meer door Nederland zullen zwerven. Op veel plekken openen nog steeds nieuwe zwerfstations. "En wij gaan ook gewoon door met lezen", lacht Drent. "Want lezen is het mooiste cadeau wat je een kind kunt geven. Als je niet kunt lezen, kom je niet ver in de maatschappij. Daarom willen we leerlingen zoveel mogelijk meegeven dat lezen je kennis vergroot."
Die boodschap is in elk geval al overgekomen bij leerling Jayden Hehanussa. "Lezen vind ik heel leuk, want wanneer je een boek leest, kun je zelf bedenken hoe alles eruit ziet."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.