Stadskanaal bakkeleit met provincie Drenthe over gebiedsfonds windpark

De gemeente Stadskanaal is met de provincie Drenthe in discussie over de vergoeding voor omwonenden van windpark Drentse Monden Oostermoer.
De provincie Drenthe heeft namelijk het initiatief genomen om een gebiedsfonds op te zetten, waarvoor de provincie Drenthe en de initiatiefnemers van het windpark geld beschikbaar stellen. Windpark Drentse Monden en Oostermoer meldt op haar website dat het van haar zijde om 337.500 euro per jaar gaat, terwijl Drenthe 180.000 euro per jaar in de pot wil stoppen. Mogelijk gaan ook gemeenten aan dit fonds bijdragen.

De gemeente Stadskanaal heeft bij de provincie Drenthe aangeklopt om aanspraak te maken op een gedeelte van dat fonds, zo meldt RTV Noord. Stadskanaal zegt als grensgemeente onderzoek te hebben gedaan om hoeveel direct omwonenden het bij windpark Drentse Monden Oostermoer gaat.

617 woningen
Volgens Stadskanaal staan er 617 woningen binnen een straal van 1000 meter van de windmolens en ruim 1200 woningen op 1250 meter van de windmolens. Met name de dorpen Musselkanaal (ter hoogte van 1e Exloërmond) en Stadskanaal-Noord bevatten woningen die binnen de genoemde afstanden vallen.

De inwoners van de gemeente Stadskanaal die binnen die straal vallen, maken tot dusver nog geen kans op een vergoeding uit dat gebiedsfonds. De provinciegrens zit daarbij in de weg en de provincie Drenthe weigert Stadskanaal tot dusver tegemoet te komen, zo erkent ook de Groningse gedeputeerde Nienke Homan.

Daarop heeft Stadskanaal zich gemeld bij de provincie Groningen. Maar in tegenstelling tot Drenthe heeft het provinciebestuur in Groningen gezegd dat louter de initiatiefnemers een gebiedsfonds moeten vullen. De provincie Groningen draagt niet bij aan een windfonds, ook niet bij windpark N33 bij Meeden en verwijst weer naar Drenthe.

"Wij vinden dat Stadskanaal helemaal gelijk heeft", zegt Homan. "Als je binnen een bepaalde straal van een windmolen woont, heb je recht op een bedrag uit een gebiedsfonds, dus we ondersteunen Stadskanaal daar helemaal in, en we zijn ook in overleg met Drenthe hoe dit op te lossen."

Moeizaam
Die gesprekken zijn gaande, maar Homan erkent dat de gesprekken met de provincie Drenthe moeizaam verlopen. "De gesprekken zijn gaande, maar we zijn er nog niet direct uit en de beweging vanuit Drenthe heb ik nog niet geconstateerd, moet ik eerlijk zeggen."

Een woordvoerder van de provincie Drenthe zegt dat de discussie zich toespitst op dat deel van het gebiedsfonds dat door de overheden zal worden ingelegd. "Inwoners uit de gemeente Stadskanaal kunnen wel degelijk aanspraak maken op bijdragen uit het gebiedsfonds dat door de initiatiefnemers is ingebracht."
Deel dit artikel: