Kruiwagenmars vraagt aandacht voor de bodem: 'We kunnen grote stappen zetten'

kruiwagenmars
Belangstellenden lopen een mars met kruiwagens om aandacht te vragen voor de bodem © ANP / Phil Nijhuis
Zo'n 150 mensen liepen vandaag met kruiwagens een mars door Den Haag. De actie was opgezet om aandacht te vragen voor een gezonde bodem. Ook uit Drenthe was een delegatie aanwezig.
Boeren, agrarische studenten, bodemdeskundigen, artsen en wetenschappers liepen mee met de mars. "Ze zijn afkomstig uit alle provincies, zeker ook uit Drenthe", vertelt Marlise Vroom, vice-voorzitter van de stichting Symphony of Soils, de initiatiefnemer van de actie.
De deelnemers aan de mars vinden dat de bodem meer moet worden gezien als oplossing van onder meer de stikstof- en klimaatproblematiek. Ook kunnen bodems ook meer betekenen voor de biodiversiteit en de volksgezondheid.

Samen aan oplossingen werken

"Onze samenleving staat voor heel veel maatschappelijke uitdagingen en het beleid wordt daar telkens los op ingestoken. Wij zeggen juist dat de levende bodem de stip aan de horizon is", aldus Vroom. "Vanuit daar kun je aan de oplossingen werken. We kunnen grote stappen zetten, maar dat moeten we wel gezamenlijk doen."
Bij de Tweede Kamer hebben drie Kamerleden een manifest van de marslopers in ontvangst genomen. Later wordt het manifest ook aan Piet Adema, de nieuwe minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, overhandigd. "We zijn heel blij dat hij in z'n drukke agenda toch 10 minuten tijd heeft vrijgemaakt om met ons te spreken", zegt Vroom.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl