Kraanmachinist vindt unieke miljarden jaren oude reuzenkei in Nooitgedacht

Grote kei
Steenexpert Harry Huisman noemt de reusachtige kei 'uniek' © RTV Drenthe/Hjalmar Guit
Een kraanmachinist die bezig was met grondwerkzaamheden in Nooitgedacht heeft een reusachtige zwerfkei gevonden van bijna twee miljard jaar oud. Zulke oude stenen zijn vaker gevonden in Drenthe, maar zelden is er zo'n groot exemplaar ontdekt als nu.
Tijdens het uitgraven van grond voor een nieuwe woning stuitte kraanmachinist Rick Jonker op een steen die uit de grond stak. Daar kun je geen fundering op bouwen, dus Jonker besloot om de steen weg te halen.

Haast niet te tillen

"Hij lag mij in de weg, dus ik begon hem wat vrij te graven", vertelt Jonker op de vindplaats van de kei. "En hij werd maar groter en maar groter. Op een gegeven moment had ik hem drie meter bij twee meter vrijgegraven, maar nog steeds had ik de steen niet volledig in het zicht."
Met zijn hijskraan probeerde Jonker de steen los te krijgen van de grond, maar zo gemakkelijk ging dat niet. De tonnen zware steen bleek behoorlijk partij te kunnen bieden tegen de machine. "Dicht bij de kraan kon ik hem tillen, maar verder dan waar hij nu ligt kon ik hem niet krijgen."
Kraanmachinist vindt miljarden jaren oude kei in Nooitgedacht

Miljarden jaren oud

De steen die boven de grond kwam, is een zogeheten nebulietische migmatiet. Dat gesteente ontstaat op tientallen kilometers diepte onder kolossale druk. De kei ziet er volgens steenexpert Harry Huisman van het Hunebedcentrum uit Borger nog hetzelfde uit als miljarden jaren geleden, toen die afbrak van een inmiddels verdwenen berg.
Dat, samen met de ouderdom, maakt de steen volgens Huisman uniek. Ter vergelijking: de eerste dinosauriërs liepen 245 miljoen jaar op aarde rond. De kei uit Nooitgedacht is tien keer ouder. De aarde zelf is zo'n 4,5 miljard jaar oud en dat maakt de kei dus half zo oud als onze planeet.
"Deze steen is ontstaan in Zweden of Finland uit een botsing van continenten", vertelt Huisman. "Hij was ooit onderdeel van een hooggebergte als de Alpen en de Himalaya. De steen is vrijwel zonder contact met de ondergrond naar ons land vervoerd. Daardoor is de steen niet rond, zoals je bij veel andere stenen in Drenthe wel ziet."

Nieuw plekje

De gemeente Aa en Hunze mag nu gaan bepalen wat er met de kei gaat gebeuren. Het Hunebedcentrum zou hem graag overnemen, Huisman heeft er wel een plaatsje voor, maar voor nu heeft wethouder Ivo Berghuis er andere plannen mee.
Berghuis: "Ik denk dat hij een mooie plek verdient hier in de wijk waar hij gevonden is. Samen met de bewoners willen we kijken waar hij het beste geplaatst kan worden. Maar daar zullen we in ieder geval weer een kraan voor nodig hebben."
Vindplaats grote kei
Een kraanmachinist vond de kei tijdens de bouw van een woning © RTV Drenthe/Hjalmar Guit

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.