Advocaat 'windmolenverdachte' Nieboer: 'Zijn vrijheid is hem ontnomen'

De Raadkamer beslist vandaag of de windmolenverdachten Jan Nieboer en Jan H. langer in de cel blijven. Evert van der Meer, advocaat van Nieboer, denkt dat het uitdraait op een rechtszaak. 'Maar ik concentreer me er nu op om mijn cliënt thuis te krijgen', zegt hij.
Nieboer, de 61-jarige voorman van actiegroep Platform Storm uit 2e Exloërmond, en H. zitten sinds 19 juni vast. Hun voorarrest kan nog twee keer met dertig dagen worden verlengd. Daarna moet de zaak voor een rechter komen. Van der Meer (De Haan Advocaten) was er de vorige keer al fel op tegen dat zijn cliënt langer vast werd gehouden.

Dreigbrieven en asbestdumpingen
Nieboer en H. worden verdacht van dwang, bedreiging en het in gevaar brengen van de volksgezondheid. Ze zouden dreigbrieven hebben gestuurd en meerdere malen asbest hebben gedumpt. Op die vergrijpen staat maximaal twaalf jaar cel.

Jan Nieboer of Jan N.
In de artikelen over de anti-windmolenactivisten noemt RTV Drenthe de ene verdachte bij de volledige naam en de andere niet. Zo wordt verdachte Jan Nieboer wel met zijn volledige naam genoemd. Dat doen we omdat Nieboer in zijn rol als voorman van Platform Storm een publiek figuur is en zelf regelmatig in de media verscheen.


'Impact is groot'
Van der Meer krijgt geregeld de vraag hoe het gaat met Nieboer, laat hij tegenover RTV Noord weten.

"Hij is gewoon uit het leven gehaald, zijn vrijheid is hem ontnomen", vertelt de raadsman. "Hij heeft zich te houden aan een regime. 's Morgens wordt hij wakker gemaakt en 's avonds moet hij zijn cel weer in. Hij heeft niks meer te bepalen. De impact op zijn gezin is ook groot."

"Ik kan wel zeggen dat ik blij ben dat ik dit zelf nog nooit heb meegemaakt", gaat Van der Meer verder. "Ik heb natuurlijk wel cliënten die vaker met justitie in aanraking zijn geweest. Die kennen het klappen van de zweep. Dat wil trouwens niet zeggen dat zij het leuk vinden. Maar vooral voor iemand die nog nooit met strafrecht in aanraking is geweest, is dit zwaar."

Geen reactie
Net als Jan Nieboer hoort ook Jan H. vandaag of hij langer vast blijft zitten. Hij wisselde twee weken geleden van advocaat. Zijn nieuwe raadsman - Evert Kuiters van het kantoor Anker & Anker - wil niet reageren.

Lees ook:
Platform Storm over arrestaties: Het is pure intimidatie
Verdachte windmolenterreur op vrije voeten
Jan Nieboer langer vast vanwege 'windmolenterreur'