Gemeente gaat recreatieplas Schoonhoven toch niet leegvissen

De snoek (Rechten: Free Nature Images/Janus Verkerk)
De snoek (Rechten: Free Nature Images/Janus Verkerk)
De gemeente Hoogeveen gaat voorlopig geen snoeken verwijderen uit recreatieplas Schoonhoven. Vorige week werd daar een meisje gebeten, waarschijnlijk door een snoek.
Hoogeveen heeft samen met de provincie en het Waterschap Drents Overijsselse Delta afgesproken dat er een onderzoek komt naar de visstand in de recreatieplas.

'Snoek is nodig'

"Door snoeken uit de recreatieplas te halen, kan de waterkwaliteit verstoord raken. Het zwemwater kan hierdoor een slechtere kwaliteit krijgen en daardoor ongeschikt worden om in te zwemmen", laat de gemeente weten. De partijen willen voorkomen dat er in de toekomst niet meer gezwommen kan worden in Schoonhoven.
Snoeken zijn een indicator van een gezonde waterkwaliteit. Eerder liet het waterschap al weten dat het weghalen van de roofvis ervoor zou zorgen dat er te veel brasems in de plas komen. Die woelen de bodem weer om, waardoor uiteindelijk blauwalg kan ontstaan.

Lees meer: 'Vangen van snoeken gaat ten koste van zwemwaterkwaliteit Schoonhoven'

Meisje gebeten

De recreatieplas bij Hollandscheveld kwam deze week in het nieuws nadat de 11-jarig meisje tijdens het zwemmen gebeten werd. Waarschijnlijk was een snoek de boosdoener. Als reactie daarop was de gemeente aanvankelijk van plan de snoeken uit de zwemplas te halen en weer uit te zetten in een nabijgelegen visvijver.

Lees meer: Gemeente gaat snoeken uit recreatieplas Schoonhoven halen

Een ecologisch onderzoeksbureau gaat de komende week de visstand in kaart brengen. Plaatselijke visverenigingen worden bij het onderzoek betrokken. De gemeente benadrukt dat het zelf vangen van snoeken verboden is.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.