Na bodemvervuiling Emlichheim andere boorlocaties onder het vergrootglas

Naar aanleiding van de bodemvervuiling bij Wintershall DEA in Emlichheim, vlak over de grens bij Schoonebeek, worden vergelijkbare boorlocaties in de deelstaat Nedersaksen onder de loep genomen.
De afgelopen vier jaar is er vervuild water gelekt uit een kapotte boorinstallatie van de gas- en oliemaatschappij. Het gaat in totaal om 220 miljoen liter vervuild water dat door een roestige pijp op 150 meter in het grondwater is terechtgekomen. 

Feedback
Het Duitse ministerie van Economische Zaken verwacht feedback over de gebruikte materialen in de boorpijpen, over de monitoring en maatregelen om corrosie in injectieputten te voorkomen. Het gaat om ongeveer 220 injectieputten in Nedersaksen.

“Wij zijn overdonderd door de omvang van de schade. Dat had niemand verwacht”, aldus Burgemeester Daniela Kösters van Emlichheim in Grafshafter Nachrichten.

Geen gevaar
Er zou geen gevaar zijn voor omwonenden en de installatie wordt niet meer gebruikt. Toch blijven over de grens een aantal vragen onbeantwoord, bijvoorbeeld over de veiligheid van het grondwater.