Gemeenteraad kraakt kritische noot over Hallenhoes in Exloo: 'Transparantie nodig'

Het ontwerp van het Hallenhoes
Het ontwerp van het Hallenhoes © Gemeente Borger-Odoorn
De gemeenteraad van Borger-Odoorn heeft grote vraagtekens bij de manier waarop de financiering voor het plan voor het nieuw te bouwen Hallenhoes in Exloo en het dorpsplein eruit ziet. En dan met name over een lening van 450.000 waar de gemeente gevraagd wordt garant voor te staan.
De Beheerstichting Het Plein krijgt voor de invulling van de plannen een lening van 450.000 euro van ondernemers uit het dorp. Meerdere raadspartijen van de coalitie en oppositie willen transparantie over wie deze ondernemers zijn. Wethouder Henk Zwiep gaf aan dit niet te weten en niet te hoeven weten.

Prestigeproject

"We kunnen daar niet in meegaan. Dat dat er niet toedoet", zegt Annemiek de Groot van Leefbaar Borger-Odoorn. "Zeker in de zeer onzekere economische tijden waar we nu in zitten. Het risico is gewoon heel erg groot. Het is toch een prestigeproject dat daar gebouwd wordt. We horen ook dat er niet geheel overal draagvlak voor is. Een bank geeft ook geen geld aan een onzichtbare ondernemer. Ik denk dat we daar toch scherp op moeten zijn als gemeenteraad." De Groot kon rekenen op brede steun.
Hallenhoes en dorpsplein
Op de plek van het afgebrande Bebinghehoes, waar later destilleerderij Turv zat, komt een nieuw hallenhoes. De Saksische boerderij uit 1722 brandde in 2017 volledig af. De voormalige eigenaar van de destilleerderij kwam hierbij om het leven. De gemeente Borger-Odoorn kocht het terrein van de weduwe en gaf de dorpsraad van Exloo de opdracht om invulling aan de plek.
Het voornemen is dat er een nieuw hallenhoes komt met een dorpsplein. Op dit moment is het nog een kale plek. Het is de bedoeling dat er ruimte komt voor de Open Science Hub van Astron en ook het Toeristisch informatiepunt krijgt er onderdak. Verder kunnen ondernemers tijdelijk een ruimte huren en wil het informatiecentrum van de schaapskudde er wel in.
De plannen kosten in totaal 2,3 miljoen euro. Dit bedrag wordt gezamenlijk betaald door de gemeente, provincie, subsidies uit fondsen en de Beheerstichting Het Plein. De plannen vallen 400.000 euro duurder uit vanwege de stijgende bouwkosten.

'Onvoldoende draagvlak'

Inwoner Roelof Hoving uit Exloo vindt dat het Hallenhoes het dorp wordt opgedrongen. Hij sprak in tijdens de raadsvergadering vanavond. "Er wordt gezegd dat het een wens van de bevolking is. Dat is niet waar", betoogt Hoving. "Er is onvoldoende draagvlak aanwezig. Er zijn afwijzende reacties. De dorpsraad heeft daar geen aandacht aan besteed."
In de ogen van Hoving is woningbouw een betere optie en heeft hij sterke twijfels over de exploitatie van het pand. "Deze is gebouwd op drijfzand. Is dit weer een plan dat zichzelf niet kan bedruipen?"

Oneerlijke concurrentie

Raadspartijen D66 en Gemeentebelangen haakten daarop in en zijn bang voor oneerlijke concurrentie . "Aan welke vraag wordt met dit plan recht gedaan? De exploitatie leunt vooral op vrijwilligers, die nu al niet te vinden zijn", zegt John Goeree van D66. "Wij vinden woningbouw een zeer interessante mogelijkheid."
Daarnaast zijn er zorgen bij de gemeenteraad over het parkeren, omdat er nu al in Exloo te weinig parkeerplaatsen zijn. Wethouder Jeroen Hartsuiker beaamde dat en belooft de gemeenteraad dat het college daarmee aan de slag gaat. Ook komt er een informatieavond met de gemeenteraad, waar de beheerstichting duidelijkheid gaat geven.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.