Brandweer Gasselternijveen zoekt niet meer naar 'complete brandweerman'

Dankzij de proef kunnen brandweerlieden in Gasselternijveen kiezen om niet alle facetten van het vak te leren (archief
Dankzij de proef kunnen brandweerlieden in Gasselternijveen kiezen om niet alle facetten van het vak te leren (archief © Van Oost Media
De tijd dat een nieuwe brandweerman voor alle facetten van het vak wordt opgeleid, is voorbij in Gasselternijveen. De brandweerpost start daar als eerste een proef waarbij vrijwilligers keuzes mogen maken. Dit moet meer vrijwillige brandweerlieden opleveren.
Gedurende de proef worden nieuwe brandweerlieden opgeleid om te helpen bij het bestrijden van brand of bijvoorbeeld bij het bevrijden van slachtoffers na een ongeluk.

'Terug naar vroeger'

"De standaard brandweeropleiding duurt twee jaar", vertelt Gert-Jan Stuivenberg van de Veiligheidsregio Drenthe.
"Vrijwilligers worden opgeleid tot complete brandweermensen. Maar dat blijkt voor veel mensen toch een grote stap om bij de brandweer te komen. Nu gaan we eigenlijk terug naar vroeger. We vragen vrijwilligers wat zij voor hun dorp willen doen als brandweerman. Het idee is dat je elkaar helpt als dat nodig is."
Het initiatief lijkt al succes te hebben. Volgens Stuivenberg hebben de eerste inwoners van Gasselternijveen al interesse in de pilot getoond.

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.