Kabinet neemt stikstofadvies Remkes over, snel landbouwakkoord

Remkes
Stikstofbemiddelaar Johan Remkes in de Tweede Kamer © ANP / Ramon van Flymen
Het kabinet neemt de aanbevelingen van stikstofgespreksleider Johan Remkes over, melden landbouwminister Piet Adema en stikstofminister Christianne van der Wal. Ze komen boeren tegemoet en willen in het eerste kwartaal van volgend jaar afspraken met agrariërs en andere partijen vastleggen in een landbouwakkoord. Op de korte termijn komt de focus daarnaast te liggen op de 'melders', bedrijven die buiten hun eigen schuld om niet de juiste stikstofvergunning hebben.
Remkes had geadviseerd om binnen een jaar een einde te maken aan de uitstoot van de vijf- tot zeshonderd meest vervuilende stikstofuitstoters. De ministers laten doorschemeren dat die deadline niet doorslaggevend is: "Het door Remkes genoemde tijdpad van één jaar is ambitieus", zeggen Adema en Van der Wal. Het kabinet zegt te kiezen voor een "gefaseerde aanpak", en wil zo snel mogelijk met een regeling komen.

Halvering per 2030

Het kabinet houdt daarnaast vooralsnog vast aan halvering van de stikstofuitstoot per 2030. Hierover was politieke onrust ontstaan, omdat vicepremier en CDA-leider Wopke Hoekstra dit doel "niet heilig" noemde. Zoals Remkes had aanbevolen, komen er in 2025 en 2028 wel ijkmomenten.
"Ik wil dat boeren zich weer gewaardeerd voelen", zegt Adema, die sinds begin deze maand minister van Landbouw is. "Als overheid hebben we veel werk te doen om het vertrouwen te herstellen. Boeren zorgen voor een vitaal platteland en dragen naast de voedselvoorziening ook zorg voor de natuur."

Reactie Farmers Defence Force

"Het is helemaal mis", zegt Mark van den Oever, voorzitter van Farmers Defence Force (FDF), in reactie op het plan van het kabinet om het stikstofadvies van Remkes over te nemen. De boeren gaan "weer ouderwets gas geven, reken daar maar op", stelt hij in een vlog getiteld 'It giet oan'. Dat er inderdaad acties komen, wordt bevestigd door Sieta van Keimpema van FDF. Maar wanneer en wat voor acties, dat is nog onduidelijk.
Er is niet naar de boeren geluisterd, vindt Van den Oever. Hij zegt dat de boeren niet betutteld willen worden. Met name de plannen over hoe het land ingedeeld moet worden ('zonering'), vallen niet in de smaak. Volgens deze plannen moeten provincies namelijk regionale kaarten maken die aangeven waar bepaalde takken van landbouw geschikter zijn. Bedrijven zouden dan uiteindelijk verplaatst moeten worden. "Dit is voor ons de rode lijn", zegt Van Keimpema.

Reactie milieuorganisaties

Milieuorganisaties Greenpeace en Mobilisation for the Environment (MOB) zijn eveneens ontevreden over de plannen van het kabinet, blijkt uit een gezamenlijke reactie op de stikstofplannen. Het is volgens hen 'volstrekt onduidelijk' of de meest kwetsbare natuur gered wordt op basis van de plannen. Het ontbreekt het plan aan een ecologische onderbouwing van de kortetermijnmaatregelen, vinden zij.
De 'gefaseerde aanpak' waar het kabinet mee aan de slag wil, wordt door Greenpeace en MOB een 'afgezwakte, vrijwillige aanpak' genoemd, en de partijen twijfelen of het iets zal opleveren. Een aantal natuurorganisaties is wel blij dat 'het kabinet het ambitieuze stikstofplan van Remkes omarmt'. Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, Vogelbescherming, de Natuur- en Milieufederaties, Landschappen NL en Soorten NL schrijven dat 'we nu snel aan de slag' kunnen. "De wil is er om nu zij aan zij verder te gaan: boeren, natuurorganisaties, politiek en alle andere betrokken partijen. Iedereen beseft dat we dit niet zonder boeren kunnen."

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp: +31651568886 of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl