Mila (16) uit Nietap vaart met 'School at Sea' naar Panama en weer terug

Mila gaat een half jaar studeren op een zeilboot.
Mila gaat een half jaar studeren op een zeilboot © RTV Drenthe
Ze is zondag druk bezig om haar tas in te pakken, want voor de zestienjarige Mila uit Nietap begint een dag later een groot avontuur. Ze stapt aan boord van de Thalassa, om in zes maanden tijd al studerend naar Panama te zeilen. School at Sea heet dit project.
"M'n moeder had verteld dat zoiets bestond", vertelt Mila, thuis in Nietap, terwijl ze haar koffer aan het inpakken is. "Toen ik daarover hoorde, was ik meteen heel enthousiast. Ik hou heel erg van water en avontuur en ik ben een echte doe-er. Ik dacht: dit moet ik doen, dit is echt iets voor mij."

Studeren en werken

In totaal gaan er 37 leerlingen mee, docenten, bemanning en een kok. Aan boord doen de leerlingen zelfstudie, zodat ze na dit half jaar gewoon weer kunnen instromen op de school waarop ze zitten. Voor Mila is dat de Ronerborg in Roden.
Maar er wordt niet alleen maar gestudeerd aan boord. "Je gaat ook werken op het schip, je leert zeilen en de koers bepalen. En dat terwijl je naar een aantal hele mooie bestemmingen vaart."

De route

De tocht begint in Harlingen, waarop het schip naar Tenerife vaart. Vanaf daar gaan ze richting de Caraïben en Panama. Op die plekken maakt de groep allerlei bijzondere tripjes. "We gaan nog naar Cuba, daar maken we ook een eigen reis, en naar Bermuda", vertelt de enthousiaste Mila.
"Op een gegeven moment maken we weer de oversteek terug, via de Azoren naar Nederland. En dat allemaal binnen een half jaar."
(tekst gaat verder onder de video)
Mila uit Nietap met School at Sea helemaal naar Panama

25.000 euro verzameld

Zo'n trip is niet goedkoop: 25.000 euro moet je ervoor ophoesten. Mila heeft dat bedrag helemaal zelf bij elkaar gesprokkeld door zelf sponsoren te zoeken, net als alle andere kinderen die meezeilen met de Thalassa.
Ook heeft ze een loterij gehouden. "Ondernemers uit het dorp hebben daarvoor spullen gegeven. Dat was heel leuk, en ik kreeg hele leuke reacties." Het benaderen van sponsoren maakt allemaal onderdeel uit van het project School at Sea. "We hebben hier trainingen voor gekregen, hoe je dat moet doen."

Plasticsoep

Mila heeft ook nog een bijzonder doel: aandacht besteden aan het plasticsoep-probleem. Door verslag te doen van haar bevindingen, hoopt ze kinderen in Nederland bewust te maken van dit probleem. "Ik heb foto's gezien van rivieren vol met plastic. En dat komt deels door ons. Dat vind ik heel erg." Als ze terug is van haar reis, gaat ze daarom voorlichting geven op scholen.

Spannend en gaaf

Ondertussen pakt Mila haar laatste spullen in. Een paar flippers en een duikbril, onder andere. "Ik vind het heel spannend", zegt ze. "Ik weet niet zo goed wat ik me ervan moet voorstellen nog. Maar het lijkt me gewoon heel erg gaaf. Dus ik heb er vooral erg veel zin in."
Of ze thuis niet gaat missen? "Natuurlijk wel! Maar dat zal voor iedereen wel gelden. En de begeleiding heeft verteld dat er nog nooit iemand tijdens de reis eerder naar huis is gegaan. Je hebt zoveel afleiding."

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.