'Blij met aandacht voor de échte streekproducten'

Landbouwminister Carola Schouten wil meer streekproducten in de schappen van supermarkten. Kees Goense is het met haar eens. Hij is fruitteler en verkoopt zijn eigen productie in zijn landwinkel in Marwijksoord.
"Ik ben blij dat er meer aandacht voor echte streekproducten komt vanuit de minister", zegt de fruitteler. Hij noemt specifiek het woordje 'echte', want volgens hem zijn er te veel producten op de markt die streekproducten lijken, door de verpakking of de naam bijvoorbeeld, maar dat niet zijn. "Daarom is het belangrijk dat dit onderwerp nu goed onder de aandacht komt."

Dure Nederlandse waren
Nederlandse producten zijn in verhouding erg duur en dat komt volgens Goense vooral door de wetgeving. "Er worden te veel eisen gesteld aan de producten van een Nederlandse boer. Daar wordt zijn werk niet makkelijker op en al helemaal niet goedkoper. Inkopers van supermarkten kiezen altijd voor het goedkoopste product."

Drents Goed
Om de streekproducten toch in de supermarkten te krijgen werd negentien jaar geleden de vereniging Drents Goed Streekproducten opgericht. Die vereniging zorgt ervoor dat de producten van veertien leden in ongeveer honderd supermarkten liggen. "Supermarkten zijn er blij mee. Mensen kopen de streekproducten en ze krijgen zelf een goede marge", weet Goense.
Deel dit artikel: