'Corruptieonderzoek cardiologie Isala gericht op Duitse fabrikant hartapparaten'

Isala
Isala-specialisten lieten zich mogelijk omkopen © ANP / Hollandse Hoogte / Tobias Kleuver
Het corruptieonderzoek naar cardiologen in het Zwolse ziekenhuis Isala richt zich op kostbare, implanteerbare elektronische hartapparaten. Al sinds het najaar van 2020 onderzoekt het Openbaar Ministerie betalingen van een Duitse verkoper van implanteerbare defibrillatoren (ICD's) en pacemakers.
Justitie vermoedt dat fabrikant Biotronik voor miljoenen aan steekpenningen heeft betaald aan medisch specialisten. Dat blijkt uit onderzoek van NRC in samenwerking met het Duitse weekblad Der Spiegel.

Discussie

In het Zwolse ziekenhuis worden de meeste implanteerbare defibrillatoren (ICD's) van Nederland geplaatst. Het geldt als expertisecentrum, maar binnen de beroepsgroep leidt het hoge aantal implantaties in Zwolle tot discussie. Patiënten in Zwolle zijn zwaarder en ouder en krijgen vaker preventief een apparaat in hun lichaam dan gemiddeld.
Al langer vragen toezichthouders, het ministerie van VWS en zorgverzekeraars zich af of cardiologen niet te snel tot implantatie besluiten. Daarbij worden volgens critici de gezondheidsrisico's onderschat. Er zijn grote financiële belangen mee gemoeid. Jaarlijks worden landelijk rond de 6.000 ICD's geplaatst, waarbij alleen de apparatuur al 130 miljoen euro kost. Na een implantatie moet dag en nacht ondersteuning voor de patiënt beschikbaar zijn.

Grote corruptiezaak

Volgens NRC en Der Spiegel ontvingen de cardiologen van het ziekenhuis de voorbije jaren samen 3,2 miljoen euro aan voordeeltjes. Eind juni meldde de Volkskrant dat minstens vijf (voormalig) medewerkers van de specialistische afdeling van Isala verdacht worden van het aannemen van steekpenningen, twee cardiologen werden geschorst.
De twee cardiologen werken voor het Medisch Specialistisch Bedrijf Isala, dat op meerdere Isala-locaties actief is, of zij ook in Meppel actief zijn wilde de ziekenhuiskoepel eerder niet zeggen.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl