TT Museum niet af voor 100 jaar TT Assen in 2025: 'Kosten zijn verdubbeld'

TT Museum
Een TT Museum aan de Brinkstraat in Assen is een zaak van lange adem © RTV Drenthe / Margriet Benak
Het zou zo mooi zijn, de opening van het nieuwe TT Museum in Assen tijdens de viering van 100-jarig jubileum van de TT. In juni 2025 is het zover. Alleen is de kans klein dat die datum gehaald wordt. Stichtingsvoorzitter Sandra Hoekman verzucht dat de komst van het museum 'een zaak van zeer lange adem is'.
De oorspronkelijke investering van 800.000 euro, een kostenraming van twee jaar geleden, is inmiddels meer dan verdubbeld, schat Hoekman in. "Met de fors gestegen prijzen houden we rekening met 1,5 tot 2 miljoen euro."
Sinds afgelopen zomer stort ontwerp- en ontwikkelingsbureau Mudware uit Tilburg zich op het uitwerken van een professioneel museumplan, een eis van de gemeente Assen voordat ze verder de knip trekt voor een motormuseum. Het eerste inrichtingsplan van Stichting TT Museum Assen, op basis waarvan ze geld vroegen, vonden ze op het stadhuis niet ambitieus genoeg. Assen wil een 'professioneel beleefmuseum'. De kosten van het verdiepende ontwerpplan, 20.000 euro, betaalt de gemeente.

Eerste schetsen klaar

"Er zijn nu wat schetsen in concept klaar", vertelt Hoekman. "En de aanpak lijkt leuk. Alleen is het nog maar een eerste concept. Dat moeten we eerst aan betrokken partijen laten zien, waaronder de gemeente, partners, ondernemers en het TT Circuit", aldus Hoekman. Dat staat de komende weken te gebeuren. Het definitieve plan zal pas in februari klaar zijn, schat Hoekman in.
Ze is tevreden over de eerste schetsen, die de ontwerpers voor de vroegere bioscoop en discotheek aan de Brinkstraat bedacht hebben. "Ze willen iets in lagen bouwen, want de ruimte op de begane grond is erg hoog. De kelder willen ze voor een wisseltentoonstelling inzetten." Ook zit er nog een vide in de voormalige dancing. "Die vide willen ze betrekken bij de begane grond, zodat je over de vloer kan kijken."
(Verhaal gaat verder onder de foto)
TT Museum
De ruimte van het beoogde TT Museum op de begane grond © RTV Drenthe / Margriet Benak

Nog nul aan geld binnen

Aan het bedachte concept hangt volgens de stichtingsvoorzitter een fors prijskaartje, als gevolg van de fors gestegen bouwprijzen. "We zijn nu alweer een paar jaar verder, sinds we de Brinkstraat als museumlocatie in beeld hebben. Je zit sneller bij de 2 miljoen euro, dan bij 1,5 miljoen. Vervolgens wordt het nog spannend of je op tijd een bouwer vindt en of het materiaal er is."
Van de investeringskosten heeft het museumbestuur nog 'geen cent' binnen. Hoop is er wel op 'een wezenlijke bijdrage' vanuit de Asser gemeentekas. En daarna zou de provincie Drenthe dat voorbeeld 'wel eens kunnen volgen', vertelt Hoekman.

Motor-DNA

"Assen staat landelijk en internationaal bekend als een stad met motor-DNA, met bijna honderd jaar motorraces, het TT Circuit en het TT Festival. Bij dat DNA hoort ook een museum, met de historie over de races, de beleving van het circuit, de motor, feest in de stad en hoe ondernemers er hun brood aan verdienen."
Alles is er nu op gericht dat Mudware volgend jaar februari het plan klaar heeft. Hoekman erkent 'dat alles wel heel erg lang duurt'. Meer dan tien jaar wordt er al getrokken aan het TT Museum. Met de huidige professionele plannenmakerij komt realisatie steeds dichterbij. Maar nog altijd staat de komst niet definitief vast.

Koers blijft op juni 2025

Toch blijft de streefdatum van juni 2025, wanneer de TT honderd jaar bestaat, vooralsnog overeind voor de stichting. "Maar ik ben eerlijk, het wordt lastig om dan een volwaardig TT Museum klaar te hebben. Het is nu nog maar oktober 2022. Maar er moet zoveel gebeuren. Ik doe liever in één keer alles goed, dan maar half", zegt Hoekman.
Toch sluit ze niet uit dat het museum van start gaat in het TT-jubileumjaar met 'iets kleins'. "Om te teasen naar alles wat er komt. Maar er zijn nog zoveel beren op de weg."
Of een TT Museum voldoende volk trekt om financieel rond te komen, vindt Hoekman 'ook best een hele lastige'. "Het moet bijzonder genoeg zijn, bedoeld voor een breed publiek. De TT-aanhangers en de motorfanaten, die komen wel. Maar ook voor gezinnen moet het een beleving zijn. En ik ben eerlijk, de exploitatiekosten worden best nog moeilijk", besluit Hoekman.

💬 WhatsApp ons!
Heb jij een tip voor de redactie? Stuur ons een bericht, foto of video via WhatsApp of mail naar redactie@rtvdrenthe.nl