Inwoners van Drenthe grootste gasverbruikers van Nederland

verwarming
Inwoners van Drenthe zijn de grootste energieverbruikers van Nederland © Pixabay / geralt
Inwoners van Drenthe zijn de grootste gasverbruikers van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek dat energiebedrijf Zonneplan onlangs heeft uitgevoerd, op basis van recente data van het CBS. Acht van de twaalf Drentse gemeenten zitten met zowel het gemiddelde gas- als stroomverbruik boven het prijsplafond dat vanaf 1 januari 2023 geldt.
Drentse huishoudens zitten qua gasverbruik gemiddeld ongeveer 300 kubieke meter boven het landelijk gemiddelde. Voor stroomgebruik geldt dat Drenten ongeveer 100 kilowattuur boven het landelijke gemiddelde zitten.
Aa en Hunze is de gemeente met het hoogste gasverbruik. In Assen en Meppel wordt het minste gas verbruikt. Dat komt volgens Zonneplan door het lagere aantal vrijstaande huizen in deze gemeenten.

Vrijstaande woningen

De oorzaak voor het hogere energieverbruik in Drenthe zit volgens Zonneplan in het hoge aantal vrijstaande woningen in de provincie. Maar liefst 29 procent van de woningen in Drenthe is vrijstaand, tegenover 13 procent landelijk.
Doordat vrijstaande woningen over het algemeen groter zijn dan andere typen woningen, is er ook meer ruimte die verwarmd moet worden. Daarnaast is er geen restwarmte die je krijgt doordat de buren aan het stoken zijn.
Drenten grootste energieverbruikers
Drenten grootste energieverbruikers © Zonneplan / CBS

Heb je een nieuwstip, nieuwe informatie óf heb je een foutje gespot? Stuur een bericht, foto of filmpje via WhatsApp of mail de redactie.